Hoe schrijf ik een goede blogpost?

Kies één goed afgebakend onderwerp

Kies één onderwerp en bouw de hele tekst daar rond op. Eén goed gestructureerde boodschap komt veel beter aan dan vijf verschillende, en lezers die niet weten welke kant je op wilt haken sneller af. Als je tekst een beetje warrig overkomt of mensen niet goed weten wat je nu precies wilt zeggen, dan is het vaak omdat je je onderwerp sterker moet afbakenen.

Zorg dat je tekst de lezers aanspreekt

KU Leuven blogt heeft een heel divers publiek: studenten, proffen, journalisten, onderzoekers, KU Leuven medewerkers. Daarnaast zijn blogs publiek en dus voor iedereen toegankelijk: scholieren, geïnteresseerden, toevallige google-zoektochten… Al deze mensen lezen de blog als ontspanning – niet in een professionele context. Het is dus belangrijk dat je tekst aanzet tot lezen en ook interessant is voor de ‘leek’.

  • Je schrijfstijl hoort informeel te zijn – een blog is geen wetenschappelijke publicatie of een nota.
  • Probeer je in de lezer te verplaatsen: denk na over waarom jouw onderwerp ook voor de lezer van belang is, en bij welke noden het aansluit.
  • Let goed op de kennis die in je blog veronderstelt (bv. correlatie, replicatie, methodologie, …). Leg zeker alle termen uit die specifiek zijn aan jouw discipline, en het kan zeker geen kwaad om ook algemene wetenschappelijke concepten nog even kort uit te leggen.

Schrijf een goede titel en intro (tip: doe dit op het einde)

De titel en de intro zijn het allerbelangrijkst van je hele tekst. De kans is groot dat lezers enkel de titel, en hopelijk ook de intro zien, en op basis daarvan beslissen om wel of niet door te lezen. De titel en de intro moeten de lezer in je tekst trekken.

  • Zorg dat de titel en de intro helder duidelijk maken waar je blog over gaat, en waarom het voor de lezer van belang is. Schrijf geen mysterieuze titel in de hoop de lezer te intrigeren.
  • Een goede titel en intro schrijven is het moeilijkst. Wij raden aan dat pas op het einde te doen. Dan heb je een goed zicht op de volledige tekst en zie je gemakkelijker wat de belangrijke lijnen zijn die in de intro moeten terugkomen.
  • Een intro is best kort en krachtig: maximum drie zinnen.

Schrijf een tekst die aangenaam is om te lezen

  • Zorg dat je zinnen niet té lang worden, en gebruik niet al te veel bijzinnen.
  • Tussentitels maken jouw tekst toegankelijker en helpen de lezer jouw tekst beter te verwerken.
  • Ook een of meerdere afbeeldingen maken je tekst aantrekkelijk en nodigen uit tot lezen.
  • Voorbeelden en verhalen kunnen moeilijke concepten vaak snel uitleggen. Dat maakt de tekst concreter en zorgt ervoor dat lezers zich beter kunnen inleven.
  • Sluit aan bij de praktijk: wat voor praktische veranderingen of overwegingen brengt je onderwerp met zich mee?

Vraag een ‘leek’ je tekst na te lezen

Het is altijd een goed idee om je tekst te laten nalezen door vrienden, collega’s of familieleden die geen voorkennis hebben over het onderwerp. Zij kijken vaak met een ander bril naar jouw tekst en zullen ongetwijfeld enkele opmerkingen geven waar je zelf nog niet aan gedacht had.

Writer’s block?

Een leeg scherm maakt het soms erg moeilijk om aan een tekst te beginnen, des te meer al je alle voorgaande tips in gedachten probeert te houden. Een goede tip is om te beginnen met gewoon alles neer te schrijven wat je denkt en wat je wil zeggen over je gekozen onderwerp. Als je dan wat materiaal hebt kunt je dit beginnen structureren, uitdiepen, en redigeren.


Eén reactie

  1. Pingback: Wat is de bedoeling? | transitieenduurzaamheid


Reageer