Een internationale ervaring met ontelbaar veel herinneringen

DOOR HOLGER WILLEMS, JOLIEN VAN OPSTAL en CAROLINA SHAHRESTANI. Hoewel Erasmus+ het meest gekende beurzenprogramma is, zijn er ook andere mogelijkheden voor een studie- of stageverblijf in het buitenland. Onder het motto ‘Mobility for All’ voorziet KU Leuven financiering om tijdens of na de studies bijvoorbeeld deel te nemen aan een buitenlandse summerschool of stage te lopen bij een internationale instelling. In deze blog delen drie studenten hun ervaring.

Holger Willems heeft een masterdiploma burgerlijk ingenieur. Jolien Van Opstal studeert binnenkort af in de geneeskunde. Carolina Shahrestani studeerde internationale politiek en vertrekt binnenkort naar Zuid-Korea voor een vervolgopleiding. Holger en Jolien namen deel aan een summerschool in respectievelijk Utrecht en Zürich. Carolina liep stage in Noorwegen.

Biomedische beelden in de bergen

Holger Willems

Holger Willems: “In augustus 2020 nam ik deel aan de zomercursus Biomedical Imaging aan ETH Zürich en de Universiteit van Zürich. In die prachtige stad bracht ik twee intense, maar interessante weken door.”

“Tijdens mijn master burgerlijk ingenieur heb ik niet aan een Erasmusuitwisseling deelgenomen, waar ik achteraf gezien toch spijt van had. Dankzij de zomercursus in Zürich kon ook ik nu een nieuwe cultuur leren kennen, een nieuw land ontdekken en ervaren hoe het is om te studeren aan een andere topuniversiteit.”

“Het nieuwe ontdekken en ervaren heb ik ook zeker gedaan. Tijdens de week konden we na een lange dag les in het meer van Zürich zwemmen. In het weekend nam ik de trein naar de mooiste plekjes van Zwitserland om er te wandelen langs bergpaden, te zwemmen in rivieren en nieuwe steden te ontdekken.”

Ik vond de investering honderd procent de moeite waard en zou het met plezier overdoen.

Lago di Lugano

“Natuurlijk heb ik ook op academisch vlak veel bijgeleerd. Zo heb ik in veertien dagen tijd een volledig overzicht gekregen van de biomedische beeldvorming en over het volledige elektromagnetische spectrum, van atoomniveau tot cellen en mensen. Bovendien konden we van dichtbij meemaken hoe deze toestellen in het universitaire ziekenhuis en in de laboratoria worden gebruikt. De professoren aan ETH zijn theoretisch heel sterk, maar ze lichten ook graag hun state-of-the-artonderzoek toe, wat de aula aandachtig houdt en je prikkelt om zelf meer te ontdekken. Deze cursus was vier ECTS-studiepunten waard. Ik heb deze echter niet opgenomen, omdat ik al eenenzestig studiepunten had, maar het is zeker de moeite waard om dit even na te kijken voor je aan een summerschool begint.”

“Qua kosten is het leven in Zwitserland gemakkelijk dubbel zo duur als in België. Gelukkig kon ik rekenen op een beurs, die toch vijftig procent van mijn inschrijvingsgeld, maaltijden, transport- en accommodatiekosten dekte. Ik vond de investering honderd procent de moeite waard en zou het met plezier overdoen.”

“Een internationale ervaring verruimt vooral je denken en ze geeft je een ander perspectief op de wereld. Zeker in een wereld met steeds meer extremen lijken we meer dan ooit nood te hebben aan de mogelijkheid om vanuit meerdere perspectieven te kunnen kijken. Ondergedompeld worden in een nieuwe cultuur in een ander land en met nieuwe vrienden is een geweldige manier om die vaardigheid te verwerven. Dat kunnen doen aan ETH Zürich is een mooie aanvulling op mijn jaren aan KU Leuven en ik kijk er dan ook met veel plezier op terug.”

Meer info over summer schools in het buitenland >

Een online zomerschool in coronatijden

Jolien Van Opstal

Jolien Van Opstal: “Ik zit momenteel in mijn tweede masterjaar geneeskunde. Ik ben geïnteresseerd in geneeskunde zelf, maar ook in de wereld errond, zoals public and global health. Ik wou me verder verdiepen in die onderwerpen en besloot daarom om deel te nemen aan de online summer school Fundamentals of Global Health, georganiseerd door de Universiteit Utrecht en het Julius Centrum.”

“Samen met een twintigtal medestudenten van vier verschillende continenten werd ik een week lang ondergedompeld in alle mogelijke aspecten van global health, toegelicht door experten uit alle hoeken van de wereld. De algemene opdracht van de cursus was om samen met drie andere studenten te werken aan een centraal project. Mijn team bestond uit een Nederlandse leerkracht economie, een arts uit Tanzania en een humanitair werker uit Afghanistan. De verschillende achtergronden van mijn teamleden zorgden ervoor dat het project een zeer leerrijk proces werd.”

Net omdat de lessen online plaatsvonden, konden studenten van over de hele wereld deelnemen.

“Toch vraag je je waarschijnlijk al sinds de eerste paragraaf af: waarom een online cursus volgen als het hele semesterprogramma al online plaatsvindt? Wel, dat gaf me juist zekerheid, want wat er ook gebeurde, het programma zou sowieso doorgaan. Hoewel een stuk moeilijker was om online contacten te leggen en naschoolse activiteiten gewoon niet mogelijk waren, waren er verrassend genoeg ook enkele voordelen.”

“Net omdat de lessen online plaatsvonden, konden studenten van over de hele wereld deelnemen, ook zij die zich anders, omwille van de hoge reis- en verblijfskosten, niet zouden inschrijven. Ook is er meer interactie dan in een doorsnee les doorheen het jaar. Op die manier worden de sessies interessante discussie- en leermomenten. “

“Ten slotte is het totale kostenplaatje bij een online summerschool ook automatisch lager. In mijn geval werden de kosten zelfs volledig gedekt door de beurs van KU Leuven. Ik heb dus een hele week enorm veel bijgeleerd zonder zelf kosten te maken. Dat alles maakt dat ik nu nog steeds zeer blij en geïnspireerd terugkijk op mijn onderdompeling in de wereld van global health. Elke gemotiveerde student die de komende zomer tijd heeft voor een leerrijke ervaring, raad ik aan een kijkje te nemen op de website van het programma.”

Meer info over summer schools in het buitenland >

Een stage die deuren opende

Carolina Shahrestani

Carolina Shahrestani: “Ik heb recent mijn Master of International Politics behaald aan KU Leuven. Voor ik in Zuid-Korea aan een double degree programme begin, wou ik graag nog wat relevante werkervaring opdoen.  Ik besloot om naar Oslo te trekken om daar stage te lopen bij de Belgische ambassade.”

“Ik koos voor een vrijwillige stage omdat ik in de toekomst graag zou deelnemen aan het diplomatieke examen, om zo hopelijk België te kunnen vertegenwoordigen in het internationale landschap. Een stage in een ambassade was daarom ideaal. Ik kreeg de kans om de kennis die ik tijdens mijn studies verworven had in de praktijk om te zetten en mijn interesse voor de Noord-Europese landen verder te ontwikkelen.”

“Als stagiaire was ik zeer nauw betrokken bij de dagelijkse activiteiten van de ambassade. Mijn takenpakket varieerde van administratieve taken uitvoeren tot politieke rapporten schrijven, online conferenties bijwonen, online evenementen organiseren en de COVID-19-situatie in Noorwegen en IJsland nauw opvolgen. Momenteel ben ik druk bezig met het schrijven van een rapport over de regionale samenwerkingsstructuren in de Arctische regio en de rol die België zou kunnen spelen in het Hoge Noorden.”

Ik heb niet enkel meer inzichten en kennis verworven in diplomatie, maar ik ben recent ook aangenomen door de Belgische ambassades in Zweden en Canada om er mijn stage verder te zetten.

“Tijdens mijn avontuur in het buitenland ben ik zowel op professioneel als op persoonlijk vlak enorm gegroeid. Professioneel gezien heeft deze stage veel deuren voor me geopend. Ik heb niet enkel meer inzichten en kennis verworven in diplomatie, maar ik ben recent ook aangenomen door de Belgische ambassades in Zweden en Canada om er mijn stage verder te zetten. Hoewel het in de huidige omstandigheden niet mogelijk was om Noorwegen volledig te verkennen, heb ik dankzij mijn fantastische collega’s toch van de Noorse cultuur kunnen proeven en een sociaal leven kunnen uitbouwen. De hoogtepunten waren een typisch Noorse kerst vieren bij een van mijn collega’s, het noorderlicht zien en met een hondenslee de bergen verkennen.”

“Omdat het om een onbetaalde stage ging en het leven in Noorwegen niet goedkoop is, ben ik dankbaar voor de beurs die ik van KU Leuven heb gekregen. Ze heeft me vooral geholpen om de huur van mijn eenpersoonskamer in een gedeeld appartement te betalen. Met een krap budget leven in het buitenland is niet altijd even makkelijk, maar haar unieke karakter maakt de ervaring zeker de moeite waard.”

Meer info over internationale stages >