Solidariteit met Gaza

DOOR LUC SELS. De vraag wat we met KU Leuven concreet kunnen doen voor de studenten, onderzoekers en universiteiten uit de Palestijnse bezette gebieden moet nu onze aandacht krijgen. Toen onze universiteit zwaar getroffen werd door oorlogsgeweld is ze weer opgeveerd dankzij internationale solidariteit. Nu is het aan ons om mee het voortouw te nemen en daartoe concrete stappen te zetten.

Rector Luc Sels bezorgde dit bericht aan alle collega’s, mede namens het Gemeenschappelijk Bestuur van KU Leuven.

Geschreven door Luc Sels, rector van de KU Leuven. Hij tweet via @LucSels.
Rector Luc Sels

Beste collega,

De tragedie in Gaza laat niemand onberoerd. De menselijke tol blijft oplopen. De humanitaire situatie is ronduit dramatisch. Het is daarom cruciaal dat grensovergangen opengesteld en opengehouden worden voor humanitaire hulp, en dat Israël onmiddellijk de door het Internationaal Gerechtshof opgelegde maatregelen opvolgt.

De vraag wat we met KU Leuven concreet kunnen doen voor de studenten, onderzoekers en universiteiten uit de Palestijnse bezette gebieden moet nu onze aandacht krijgen. Toen onze universiteit zwaar getroffen werd door oorlogsgeweld is ze weer opgeveerd dankzij internationale solidariteit. Nu is het aan ons om mee het voortouw te nemen en daartoe concrete stappen te zetten.

Prioritaire acties

Een fonds voor traumabegeleiding. Frequent overleg met onder meer Professor Hassan Abujarad, President van Gaza University, leert ons dat financiële of materiële hulp in deze fase niet zinvol is. Hij vraagt vooral hulp bij de ontwikkeling van gedegen psychosociale begeleiding en traumaverwerking, als een noodzakelijke stap om, zodra dat kan, (academische) staf en studenten weer voor te bereiden op onderwijs. We zullen onze middelen dan ook in eerste instantie inzetten voor psychosociale begeleiding en traumahulp voor professoren, medewerkers en studenten.

We roepen iedereen binnen en buiten KU Leuven op om het KU Leuven Noodfonds te versterken zodat we de middelen hebben om de organisatie van deze traumazorg te ondersteunen. Het Gemeenschappelijk Bureau van KU Leuven zorgt voor een startbudget. We verkennen bij onze partneruniversiteiten wie zich bij dit initiatief wil aansluiten. U kan ook helpen door deze oproep te verspreiden binnen uw netwerk. Daarnaast vragen we onderzoekers, medewerkers en diensten die hun expertise ter beschikking willen stellen om contact op te nemen met globalresponse@kuleuven.be.

We zetten onze gesprekken met contactpersonen in Gaza en in de internationale Palestijnse gemeenschap verder om dit initiatief te verfijnen. We betrekken hier ook relevante humanitaire organisaties bij, want we zullen hen nodig hebben om op het terrein impact te hebben.

Scholars and students at risk. We verruimen het aantal plaatsen voor onderzoekers, docenten en universiteitsmedewerkers die een tijdelijk verblijf nodig hebben om hun werk of studies te continueren. Zo kunnen we onze inspanningen in het kader van onder meer Scholars-at-Risk versterken. We gebruiken deze middelen voor onderzoekers en universiteitsmedewerkers uit alle mogelijke crisisgebieden, maar gezien de omvang van de tragedie in Gaza verzekeren we de nodige ruimte voor Palestijnse collega’s.

Ook voor dit initiatief spreken we het KU Leuven Noodfonds aan. We inventariseren voorts de mogelijkheden in onze fondsen voor onderzoek en mondiale ontwikkeling. Met de andere Vlaamse universiteiten en hogescholen dienen we een intussen uitgewerkt dossier in bij de Vlaamse overheid met het oog op de ontwikkeling van een beurzenprogramma voor bedreigde studenten.

Wil je een engagement opnemen om, zodra dat mogelijk is, een Palestijnse collega tijdelijk tewerk te stellen in onderzoek, administratie of ondersteuning, neem dan contact op met globalresponse@kuleuven.be. In geval van een mogelijke match met een collega at risk zal op maat gekeken worden naar de tewerkstellingsopties. De focus ligt daarbij op tijdelijke posities om permanente brain drain uit de Palestijnse gebieden te vermijden, maar tegelijkertijd wetenschappers, medewerkers en studenten een veilige haven en ademruimte te bieden.

Er zijn ook initiatieven in ontwikkeling om online onderwijs te verzorgen voor studenten in Gaza. De meeste van deze initiatieven zijn nog in opbouw en bij gebrek aan solide internetverbinding voorlopig moeilijk implementeerbaar. We verkennen hoe we hier een bijdrage kunnen leveren.

Een veilige en inclusieve werk- en leeromgeving

De discussies over wat universiteiten kunnen of moeten doen zijn fel. Ze hebben zich tot hiertoe vooral gericht op de vraag welke samenwerking met Israëlische kennisinstellingen nog kan. KU Leuven nam hierover eerder een genuanceerd standpunt in. Het is van cruciaal belang dat we onze aandacht nu vooral richten op de voorbereiding van directe of indirecte steun aan de heropbouw van academische capaciteit in Gaza. 

Aan KU Leuven zijn er studenten en collega’s uit beide gemeenschappen, en bestaan er veel standpunten en meningen. Laten we er samen voor blijven zorgen dat KU Leuven voor ons allemaal een veilige plek is van openheid, respect en vrijheid. Blijf met elkaar in gesprek en luister naar elkaar. Polarisering en fanatisme mogen niet de overhand nemen. Een open en zorgzame dialoog is wat ons bindt, met wederzijds begrip voor elkaars situatie en een duidelijke plaats voor kritische stemmen en andere standpunten. Veel dank aan iedereen die er mee voor zorgt dat deze dialoog af en toe wel pittig maar te allen tijde respectvol verloopt.