De Belgen die je niet mag missen op de Olympische Spelen

DOOR KIRSTEN VAN ELSEN EN NELE ACHTEN. Studenten en werknemers van de KU Leuven zijn drukbezette mensen en zullen (jammer genoeg) geen tijd hebben om twee weken lang aan hun tv gekleefd te zijn voor de Olympische Spelen. Wij hebben daar de oplossing voor. Wij maakten een lijstje met enkele Belgen die je zeker niet mag missen op de Spelen. Laat die Olympische Spelen én tonnen Belgische medailles maar komen!

Geschreven door Kirsten Van Elsen en Nele Achten, journalistiek studenten aan Campus Brussel. Deze blog post verscheen eerder op hun blog Rio Set Go!.

In een ideale wereld kon iedereen tussen 5 en 21 augustus de hele dag aan de televisie gekluisterd zitten. Of nog beter: konden we met z’n allen naar Rio. Maar dat gaat niet, dus moeten er keuzes gemaakt worden. Wanneer neem je best pauze of wanneer moet je absoluut een nachtje doordoen om de Belgen aan te moedigen? Met dit lijstje kom je zeker al een heel eind, al moet je je absoluut niet laten tegenhouden om ook voor de andere Belgen te supporteren.

1. 4x200m vrije slag

Na enkele magere jaren gaat het weer een pak beter met de Belgische zwemwereld. Kan ons land, 20 jaar na Fredje Deburghgraeve, een medaille veroveren in het olympische zwembad? Als alles meezit – lees: een topland laat een steek vallen en de Belgen stijgen boven zichzelf uit – kan het op de 4x200m. Enig probleem: we weten nog niet zeker of België wel zal meedoen want twee van onze vaste waardes moeten die dag het water in voor individuele nummers. Louis Croenen hoopt de finale van de 200m vlinderslag te zwemmen en Pieter Timmers wil zich plaatsen voor de finale op het koningsnummer, de 100m vrije slag. Zonder Timmers én Croenen, geen 4x200m. We willen er niet op hopen (dat zou niet fair zijn), maar als Croenen de finale niet haalt, dan is er helemaal geen probleem. Afwachten dus.

Wanneer: Dinsdag 9 augustus. Reeksen om 19h15 Belgische tijd, finale om 4h38.

2. Turnploeg

mys

Gaelle Mys

Voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Spelen heeft de Belgische meisjesploeg turnen zich kunnen plaatsen. Gaelle Mys, Nina Derwael, Laura Waem, Senna Deriks en Rune Hermans zullen de eer van ons land verdedigen. De teamcompetitie is ideaal voor iedereen die graag de sfeer van het turnen opsnuift. De top 12 van de wereld is aanwezig en alle toestellen komen aan bod. Een medaille voor België zit er niet in, maar dit historisch moment wil niemand missen, toch?

Wanneer: Kwalificaties zondag 7 augustus vanaf 14h45. Finale dinsdag 9 augustus om 21h.

3. Red Lions

Het grote masterplan van de Red Lions moet in Rio eindelijk resultaat opleveren. De voorbije tien jaar werd er enorm geïnvesteerd in de hockeyploeg en de jongens lieten het afgelopen jaar hun job of studies voor wat het was om op de Spelen te kunnen oogsten. Alleen lijkt de aansluiting met de absolute wereldtop (Australië, Duitsland en Nederland) nog niet te lukken. Slagen de Lions in Rio toch in hun opzet? Het zelfvertrouwen spat er alleszins van af. “Wij willen een medaille”, zo klinkt het in bijna elk interview.

Wanneer: De Belgen werden ingedeeld in poule A. De beste vier van iedere poule stoten door naar de kwartfinale.

  • 6 augstus om 17h30 België – Groot-Brittannië
  • 7 augustus om 00h30 Brazilië – België
  • 9 augustus om 01h30 België – Australië
  • 11 augustus om 18h30 Spanje – België
  • 12 augustus om 23h België – Nieuw-Zeeland

4. Elke Vanhoof

Behendige vrouwen die op minifietsjes met belachelijke snelheden bochten aansnijden en wasborden te lijf gaan, wat wil een mens nog meer? Een Belgische topper misschien? Elke Vanhoof is de eerste vrouwelijke BMX’ster die ons land naar de Olympische Spelen stuurt. Ze heeft dan wel een afgescheurde meniscus, maar dat deert haar niet. Ze gaat resoluut voor een medaille, geen onrealistisch doel. Nog een leuk extraatje voor alle studerende studenten: een BMX-wedstrijd duurt ongeveer zo’n 40 seconden. Ja, seconden, dat is geen tikfout!

Wanneer: Reeksen 17 augustus om 18h30, Halve finale 19 augustus om 18h30, finale 19 augustus om 20h.

 

5. Jaouad Achab

Wereldkampioen en tweevoudig Europees kampioen taekwondo op amper 23-jarige leeftijd: het gaat snel voor Jaouad Achab. De Belg met Marokkaanse roots trekt deze zomer dan ook vol ambitie naar de Olympische Spelen in Rio. Voor minder dan een gouden medaille gaat hij niet. Hopelijk kan Achab om met de druk, want ook in de nationale media wordt hij de laatste weken steeds vaker omschreven als een van dé kanshebbers om ons landje een medaille te bezorgen.

Wanneer? Donderdag 18 augustus vanaf 14h15. Finale vrijdag 19 augustus 03h15

View this post on Instagram

IT'S MY TIME!

A post shared by Jaouad Achab (@achabtkd) on

6. Thomas Van der Plaetsen

Amper twee jaar nadat hij die vreselijke diagnose teelbalkanker te horen kreeg, werd Thomas Van der Plaetsen begin juli Europees kampioen tienkamp. De zwaarste discipline in de atletiek nota bene. Slaagt Van der Plaetsen erin om een verlengstuk te breien aan zijn sprookje? Zelf gaf hij reeds aan vooral te gaan voor een plaats in de top 8 en een verbetering van zijn persoonlijk record. Wij hopen alvast dat er meer in zit!

Wanneer? De tienkamp begint op woensdag 17 augustus vanaf 14:30 met de 100m, verspringen, kogelstoten en hoogspringen. De 400m, 110m horden, discuswerpen, polsstokspringen en speerwerpen vinden plaats op donderdag 18 augustus. De afsluitende 1500m wordt gelopen op vrijdag 19 augustus.

Embed from Getty Images

7. Wielrennen

De afgelopen weken was er veel te doen rond de Belgische selectie voor de Olympische wegrit. De vraag of er in de selectie plaats is voor Greg Van Avermaet én Philippe Gilbert moet zowat de meest gestelde vraag zijn. Uiteindelijk besloot bondscoach Kevin De Weert beide klassieke renners mee te nemen naar Rio.

De Belgische wielrenners moeten al snel aan de bak, zaterdag is het immers al D-Day. En hoewel het parcours omschreven wordt als vrij zwaar, zit de mogelijkheid op een medaille er volgens Van Avermaet zeker in. Wij zijn benieuwd!

Wanneer: Zaterdag 6 augustus om 14h30.

 

8. Onze Rio Set Go’ers

Dankzij onze blog Rio Set Go maakten we de afgelopen maanden kennis met een aantal atleten die deze zomer naar Rio trekken. Sommigen onder hen beleefden het olympische circus al eens eerder, voor anderen wordt het de eerste keer. Allemaal gaven ze echter aan klaar te zijn voor een mooie prestatie!

  • Op zaterdag 6 augustus vanaf 18h28 maakt Kimberly Buys zich op voor de 100m vlinderslag.
  • De marathon bij de vrouwen, met onze Manuela Soccol wordt gelopen op zondag 14 augustus om14h30.
  • Axelle Dauwens loopt de eerste ronde van de 400m horden op dinsdag 16 augustus vanaf 02h30. De eventuele finale vindt plaats op vrijdag 19 augustus om 03h15.
  • Nog op dinsdag 16 augustus hoopt Louise Carton zich naar de finale van de 5000m te lopen.
  • Bashir Abdi heeft zondag 14 augustus en woensdag 17 augustus al aangeduid in zijn agenda, dan worden immers respectievelijk de 10.000m en 5000m gelopen.