In de Bozar met Barack

DOOR IONE CORBEEL. Obama komt naar België! Obama komt naar België op 26 maart! Toen ik dit goede nieuws hoorde werd ik al licht euforisch. Gisteren was het eindelijk zover. Meer euforie! Na een vergadering en een bezoek aan het kerkhof in Waregem kwam mijn persoonlijke moment suprême: een speech in de BOZAR in Brussel. Samen met enkele andere studenten van onze master internationale en vergelijkende politiek was ik uitgeloot om naar deze once in a lifetime opportunity te gaan (dank u Professor Kerremans!).

Geschreven door Ione Corbeel, student internationale en vergelijkende politiek. Ze tweet via @IoneCorbeel.

Obama groepsfoto - bewerktIn een eigen facebookgroep (bezoek aan onze bffl Barack) maakten we ons alvast klaar voor dit evenement: we bouwden de spanning al wat op en bespraken praktische zaken zoals de plaats van afspraak en de dresscode. Nadat we samen de trein hadden genomen kwamen we uiteindelijk aan bij de BOZAR. Wauw, wat een zaal! Maar vooral, wauw wat een sfeer! Je voelde het, er hing iets in de lucht.

Na lang aanschuiven en een persoonlijk minidebacle bij de check in (ik was zogezegd al binnen) konden we uiteindelijk allemaal onze plaatsen innemen. En jawel, we zaten in goed gezelschap: we werden omringd door enkele Europarlementsleden, konden Barosso, Ashton en de Gucht op een afstand spotten en zaten dicht bij Bruno Tobback, die blijkbaar graag een dutje doet.

De spanning werd opgebouwd door een orkest van de NAVO tot uiteindelijk de Amerikaanse president het woord nam. Ongelofelijk hoe Obama spreekt, iedereen hing aan zijn lippen! Zelfs mijn eigen concentratievermogen, dat het normaal nogal snel laat afweten, werd op geen enkel moment op de proef gesteld.

Na een korte introductie waarbij hij alle Belgen meteen charmeerde (een combinatie van een zinnetje Frans & Nederlands in combinatie met grapjes over frietjes, bier en chocolade) ging hij over naar het serieuze werk. Barack Obama sprak over de samenwerking tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, een thema dat mij persoonlijk enorm aanspreekt. Na een korte geschiedenis waarin hij aantoonde dat men steeds heeft samengewerkt en dit enorme voordelen heeft opgeleverd, sprak hij over de hedendaagse situatie. Daarbij sprak hij zich sterk uit voor een voortzetting van deze samenwerking om zo de huidige situatie in de Krim aan te pakken. Zéér interessant allemaal.

Na de speech wouden we nog even bekomen en bijpraten. Maar nee, we werden meteen lastig gevallen door de pers, zelfs de Franstalige televisie wou ons interviewen. Nadat er nog even enkele politici werden aangesproken (denk: hé Joëlle, hé joëlle) eindigde ons dagje met een treinreis terug naar Leuven.

Kortom, de speech van Obama bijwonen was geweldig, een unieke ervaring! Ik had dan ook geweldig gezelschap: Kenan, Meredith, Filip, Emily, Frederik, Marijn, Karel, Niels en Nathalie.