Waarom delen ouders graag foto’s en video’s van hun jonge kinderen op sociale media?

DOOR BIEKE ZAMAN. De eerste echo, vuile en lachende babysmoeltjes, vragen en opmerkingen over zieke kinderen of slechte nachten, allemaal ijverig gedeeld op online platformen. Men noemt dat ‘sharenting’, een samentrekking van parents en sharing. Het verwijst naar ouders die het hele doen en laten van hun kinderen op het internet delen. Maar waarom doen ouders dit, ook al zijn ze zich bewust van de mogelijke risico’s? Het is geen schreeuw om aandacht of opschepperij, maar heeft alles te maken met welgekomen steun en informatie van familie, vrienden of andere mama’s.

Geschreven door Bieke Zaman, onderzoeker en docent aan KU Leuven (Instituut voor Mediastudies – iMinds). Ze stelt ‘waarom-vragen’ omtrent digitale media en kinderen. Deze blogpost werd geschreven naar aanleiding van de masterproef van Anneleen Aegten.
Bieke Zaman

Bieke Zaman

De bewogen periode van het ouderschap

Vanaf het moment dat we voor het eerst aangesproken mogen worden als mama of papa, hebben we plots te kampen met talloze nieuwe uitdagingen. Het begint al bij de zwangerschap. Wat mag een zwangere vrouw wel en niet eten? Waar vinden we een opvangplaats voor de baby? Welke meubelen, kleren en verzorgingscrèmes zijn noodzakelijke aankopen, en welke producten worden ons aangesmeerd door verkopers?

Eenmaal de baby er is, nemen de vraagtekens alleen maar toe. Borstvoeding of flesjes? Huilbaby of misschien toch wel tranen door reflux, of zijn het opkomende tandjes, of is het misschien een groeispurt, of toch ziekte? In deze zoektocht naar antwoorden en een klankbord voor onze wervelwind van emoties, heten we Facebook, Google+, Pinterest en/of andere sociale media maar al te graag welkom. Het kost niets en we kunnen lekker thuisblijven. Handig, want de komst van de baby slorpt nu eenmaal veel tijd en geld op, en dit ten koste van ons sociaal contact met anderen.

Sociale nestdrang

En daar knelt nu net het schoentje. Vanaf het derde trimester van de zwangerschap tot bijna een jaar na de bevalling zijn we immers opvallend vatbaar voor sociale nestdrang. We kloppen maar al te graag terug aan bij onze ouders. De sociale media helpen ons gelukkig een handje. Onze naaste familie vormt een ideaal publiek om mee te leven met moeilijke maar ook blije momenten. Online interacties met vrienden redden bovendien de thuisblijver met de baby uit een sociaal isolement, want als we ergens snel ons gewone leventje weer kunnen oppikken, dan is het wel online.

In plaats van enkel en alleen te wijzen op de gevaren van sharenting, is het ook belangrijk te beseffen wat nieuwe ouders hiervoor in de plaats krijgen.

Interessante weetjes van ervaren mama’s

Maar waarom zijn we dan een open boek voor mensen die we helemaal niet zo goed kennen? Het ouderschap roept een resem vragen op, dat werd ondertussen duidelijk. Om hier een afdoend antwoord op te krijgen, polsen we bij andere ouders, zelfs al kennen we ze niet of nauwelijks. Online lopen er heel wat ervaren mama’s rond die maar al te graag nuttig advies geven. Dit verklaart ook waarom moeders actief worden op fora voor ouders of andere online ouderschapgemeenschappen.

Facebook mama’s versus Facebook papa’s

Tot slot nog de vraag: waarom komen vooral Facebook mama’s in de kijker te staan en niet zozeer Facebook papa’s? Het antwoord is eenvoudig, namelijk omdat vrouwen nu eenmaal Facebook verslinden. In 2013 hadden al meer dan 7 op de 10 moeders een profiel op Facebook. Ze zijn actiever in hun Facebookgebruik dan de papa’s. Meerdere keren per dag Facebook checken is de normaalste zaak van de wereld.

Delen van ups en downs, foto’s, kusjes en likes

Er valt nog wel wat meer te vertellen over de geslachtverschillen. Vrouwen gebruiken sociale media niet alleen intensiever, ze gebruiken deze ook voor andere redenen. Het is wel degelijk het sociale in sociale media dat vrouwen drijft, en het uit zich in het delen van zorgen, adviezen en persoonlijke (leuke of minder leuke) ervaringen.
Nieuwe mama’s delen de ups en downs van hun dagelijkse leven maar al te graag op een expressieve wijze, via emoticons, kusjes en foto’s. Het is dus meer dan normaal dat een moeder makkelijk in een sharent verandert. Zo goed als alle Facebook moeders pleiten schuldig en hebben al foto’s of zelfs video’s van hun kind online geplaatst; meer dan de helft van de moeders doet dit zelfs maandelijks. Ze doen het ook opvallend vaker en voor een groter online vriendenpubliek dan Facebook papa’s. Ze worden hierbij aangemoedigd door likes en commentaren. En wil nu net het toeval dat foto’s, en vooral foto’s met personen, de meeste aandacht krijgen. Sharenting plotseling opgeven, is dan ook helemaal niet evident.

In plaats van enkel en alleen te wijzen op de gevaren van sharenting, is het ook belangrijk te beseffen wat nieuwe ouders hiervoor in de plaats krijgen. We mogen ze gerust aanmoedigen, want ze hebben nood aan onze steun, informatie en ontspannende afleiding.


4 comments

  1. Pingback: Waarom delen ouders graag foto’s en video...

  2. Volgens mij is “sharenting” een samentrekking van “parenting” (ouderschap) en “share” (delen) i.p.v. “parents” en “sharing”.


Reacties zijn gesloten.