Eerste Hulp Bij Uitstelgedrag

DOOR JULIE VANTILT. Je kent het vast wel: je bladert eens gezellig door in je schoolkalender, totdat… WAT?! Nog maar DRIE weken les voor de examens of blok weer beginnen?! Ongelovig staar je naar die ene datum en langzaam komt het besef tot je door dat je inderdaad nog maar drie korte weken hebt voor D-day. Als jij net zo’n uitsteller bent als mij, zal je vast en zeker wel wat hebben aan deze zeven tips!

Geschreven door studente Julie Vantilt en eerder verschenen op haar persoonlijke blog ‘Vie de Julie’. Ze volgt een bachelor in de Communicatiewetenschappen en tweet via @vantiltjulie.

#1: Begin bij het begin.

Mijn probleem is meestal dat ik door al die achterstand niet meer kan zien hoe ik er nu aan moet beginnen. Begin gewoon bij het begin: druk je examenrooster af. Zo heb je een beter beeld over hoeveel dagen je hebt voor elk vak. Zoals je hierboven ziet, plan ik voor elk examen een vast aantal studiedagen in (7 in dit geval). Ik zoek op wanneer mijn blok begint en vanaf dan deel ik de dagen op per vak. Neem hier zeker genoeg tijd voor! Een goede examenplanning kan echt dat kleine verschil maken dat je net nodig zal hebben.

EHBU2

#2: Hou rekening met feestdagen.

Als jij het toppunt van optimisme bent, zal je waarschijnlijk tegen jezelf zeggen dat je zéker gaat studeren op Kerst of Nieuwjaar. Ikzelf verkies om de feestdagen én de dag erna vrij te houden, zodat ik achteraf niet voor een onverwachte tijdsnood kom te staan. Wat hierbij handig is, is dat het gerust kan zijn dat ik wél kan studeren die dag of de dag erna, waardoor ik dus extra tijd heb voor een vak wat niet zo vlot verloopt dan ingepland.

EHBU3

#3: Begin met iets leuks.

Als je begint met het saaiste vak in de geschiedenis van heel je leercarrière, zal het echt niet zo vanzelfsprekend zijn om met volle moed te beginnen. Kies daarom een interessant vak waarvan je weet dat het studeren een stuk vlotter zal verlopen.

#4: Schrijf alles op.

Maar dan ook écht alles. Deadlines, leerstof die je moet herhalen uit de slides én het boek, …. Als je al die puntjes voor je neus ziet, kan de moed je wel behoorlijk in de schoenen zakken. Een oplossing hiervoor is dan ook om de dingen die je wél al hebt gedaan zeker ook te noteren als kleine beloning. Zo krijg je meer goede moed: ‘ik heb misschien dit en dit nog niet gedaan MAAR ik heb de moeilijkste hoofdstukken wel al doorlopen.’. In deze ‘to do list’ van de HEMA kan je afvinken wat je al gedaan hebt.

EHBU4

#5: Stel deadlines.

Omdat ik van mezelf weet dat ik een uitsteller ben, stel ik zelf deadlines. Wanneer ik een taak heb voor woensdag, spreek ik met mijzelf af dat het grootste deel maandag al af moet zijn. Ik moet wel eerlijk toegeven dat dat niet altijd lukt, maar het is misschien wel iets wat jou ook zou kunnen helpen.

#6: Neem kleine stapjes.

Natuurlijk kan je niet verwachten dat die hele berg papier zich op één dag gaat verzetten. Stel dus dagelijkse kleine doelen voor jezelf in: ‘Vandaag studeer ik tot en met Hoofdstuk 2’ of ‘Vandaag schrijf ik enkel de inleiding’. Door in kleine deeltjes te werken zal je zien dat die grote berg steeds mindert. Deze techniek kan je ook bij het inplannen van je examenrooster gebruiken door op voorhand per dag een aantal hoofdstukken in te plannen.

#7: Begin vandaag nog.

Ook al is het maar het afdrukken van je examenrooster. Vergeet niet: dat uitstelgedrag van ‘Ik doe het morgen wel.’ heeft er voor gezorgd dat je nu in deze situatie zit. Zorg er dus voor dat je vandaag zeker al begint met een schema. Zo krijg je een realistische kijk van wat er nog moet gebeuren. Begin dus niet pas met studeren tot de blok voor de deur staat, maar begin al tijdens de komende schoolweken wanneer je even vrij hebt. Het is even tandjes bijten, maar na examens komt zonneschijn (a.k.a.vakantie)! YOU CAN DO THIS!

Succes blokkerdjes! Heb jij nog een tip voor mij?

julie

Julie Vantilt


2 comments


Reacties zijn gesloten.