10 tips om energie te besparen

DOOR RUTH HUBRECHTS. De  grote klimaatconferentie in Parijs is nu al ruim 2 maanden voorbij. 195 landen kwamen overeen om de aarde niet meer dan 2 graden op te laten warmen. Om dit te bereiken moet het gebruik van fossiele brandstoffen en energieverbruik drastisch verlaagd worden. Alleen zo kunnen we onze CO2-uitstoot minimaliseren. Er zijn duizenden manieren waarop je je eigen energiegebruik kan verlagen. Hier zijn alvast 10 eenvoudige tips om je eigen steentje bij te dragen.

Geschreven door Ruth Hubrechts van het studentenproject CORE. CORE is een team van jonge ingenieurs die projecten rond energie uitwerken. De blogpost past in het sensibiliseringsproject ‘Smart Energy’ of SMERGY

Onderaan dit artikel kan je kans maken op een weekend aan zee door het toepassen van deze tips tijdens de Smart Energy Days!

1) Je smartphone

Er zijn maar weinig studenten die tegenwoordig geen smartphone hebben. Veel van deze toestellen hebben een batterij die snel leeg gaat, waardoor je ze elke dag moet opladen. Dit hoeft echter niet altijd waar te zijn! Het enige wat je moet doen is enkele instellingen aanpassen. Zet je scherm bijvoorbeeld niet op volledige helderheid. Of laat enkel de belangrijke dingen melden en laat de meldingen van vage kennissen op Facebook achterwege. Apps die je niet meer gebruikt kan je beter van je smartphone verwijderen. Zo maak je bovendien meer plaats vrij in het geheugen van je gsm. Veel Smartphones hebben zelf ook al een ‘Battery Saver’ feature die je kan gebruiken. Als je nog 20% batterij hebt kan je gsm tot 4 uur langer functioneren.

giphy (1)

2) Vlees of toch maar vegetarisch?

Heb je geen smartphone of heb je de instellingen van je smartphone al lang aangepast? Geen nood, er zijn nog 1001 andere mogelijkheden om je in te zetten voor het klimaat. Een eenvoudige tip is het verminderen van je vleesconsumptie. Een studie van een Duitse en een Nederlandse wetenschapper (Kurt Schmidinger en Elke Stehfest) toont aan dat de productie van een kilogram rundvlees even veel CO2 uitstoot als 111 km rijden in een personenwagen. Als we met z’n allen minder vlees eten zou dat enorm helpen om minder CO2 uit te stoten. ‘Dagen Zonder Vlees’ is een veelbesproken actie die mensen aanzet om tijdens de Vasten minder vlees te eten.

200 (2)

3) Stand-by

De diepvriezer, de koelkast en de wekker kan je best s’ nachts niet uitschakelen. Maar wat dacht je van je laptop of computer? Of je tv, dvd-speler en printer? Het zijn allemaal apparaten die je s’ nachts niet gebruikt. Samen zorgen ze wel voor 10% van het gemiddeld jaarverbruik aan elektriciteit. Dit kan echter gemakkelijk gereduceerd worden door deze apparaten voor het slapen gaan even uit te zetten.

im-not-lazy-im-just-in-energy-saving-mode-quote-1

4) Wat met verlichting?

Het ligt voor de hand. Als je een kamer uit gaat doe je het licht uit. Het geldt overal: het toilet, de gang, het klaslokaal, de keuken,… Deze eenvoudige energiebesparende maatregel wordt nog te vaak over het hoofd gezien. Denk er de volgende keer dat je een kamer verlaat aan en bespaar zo in slechts één druk op de knop een hele hoop energie. Spoor ook anderen aan hetzelfde te doen. Het is ook al algemeen geweten dat gloeilampen afgeschreven zijn en best te vervangen zijn door LED-verlichting.

giphy (2)

5) Vermijd verwarming

Als we ervoor zorgen dat we geen energie meer nodig hebben bij bepaalde activiteiten, moeten we er ook niet meer bij nadenken er zuinig mee om te springen. Probeer bij de volgende tv-avond of gezelschapsspelletjesavond eens een warme trui en een gezellig dekentje in plaats van de verwarming aan te zetten. Gezelligheid gegarandeerd!

200

6) Als je dan toch verwarming gebruikt…

Tijdens de koude maanden is het enkel voor de “die hards” weggelegd om de verwarming niet te gebruiken. Als je dan toch de verwarming gebruikt, kan je het maar beter goed doen. Geef daarom je radiator zo veel mogelijk de kans om al zijn warmte af te geven aan de ruimte. Zet bijvoorbeeld geen zetels of kasten voor de radiator en zorg ervoor dat je gordijnen niet te laag komen.

giphy (3)

7) Laat geen warme lucht ontsnappen

In opgewarmde lucht zit heel wat energie. Het zou daarom zonde zijn om deze warme lucht te laten ontsnappen. Elke kamer heeft spijtig genoeg gaatjes, spleetjes en kiertjes langs deuren en ramen waarlangs er steeds warme lucht kan ontsnappen. Een tochtrol is een ideale oplossing om de tocht onder een deur tegen te houden. Voor kieren en spleetjes zijn tochtstrips de beste oplossing om de koude lucht buiten te houden.

pasted_image_at_2016_03_07_12_53_pm

8) Samen staan we… Warm!

Heb je nooit het gevoel gehad dat wanneer je alleen in een kamer bent je al sneller de verwarming nodig hebt dan wanneer je met meer in diezelfde ruimte bent? Dit komt doordat de lichaamswarmte van iedereen in de ruimte helpt om deze te verwarmen. Het is daarom voordeliger om met vrienden samen iets te doen. Je kan het rustig houden en samen een film kijken of een gezelschapsspel spelen. Samen gezellig dineren is ook een optie. Bovendien moet er maar één ruimte verwarmd worden. Niets dan voordelen dus, probeer dit zeker eens uit op kot!

giphy (4)

9) Vele kleintjes maken één groot

Maak je vrienden er attent op wanneer ze energie verspillen. Laten ze hun lichten onnodig branden of de koelkast te lang openstaan? Help je vrienden dan energie te besparen door hen er attent op te maken. Op die manier kunnen we met z’n alle meewerken aan iets groots want samen staan we zo veel sterker dan alleen!

mieren

10) De SMERGY-meter
Afbeelding1

Er bestaan verschillende tools die je helpen energie te besparen. De SMERGY-meter is er één van. Deze handige, snelle tool zit boordevol handige en eenvoudig uit te voeren tips. Bovendien wordt er meteen weergegeven hoeveel kWh, kgCO2 en euro’s je bespaart bij het uitvoeren van de tip. Dit laatste is vaak een echte motivator voor studenten en jonge mensen die net op hun eigen benen leren staan. Probeer de tool meteen uit op smergy.be!

Smart Energy Days

Nu je deze 10 tips hebt gelezen, maak je een grote kans energiebesparingswedstrijd voor Leuvense studenten te winnen. Van 7 tot 24 maart vinden de Smart Energy Days plaats. Tijdens deze drie weken strijden Leuvense koten voor de titel “het meest energiezuinige kot”. Elk kot (teams van 3 tot 6 studenten) maakt ook kans op de hoofdprijs – een weekendje naar zee met bezoek aan een offshore windmolenpark. Tijdens de wedstrijd zijn er ook nog tal van andere toffe en duurzame prijzen te winnen. Geïnteresseerd? Je kan je inschrijven op de website van SMERGY.

Smart-Energy-Days-Poster-1030x728

SMERGY ofwel Smart Energy is een Europese campagne om jongeren tussen 18 en 30 jaar duidelijk te maken wat niet en wat zeker wél te doen om je steentje bij te dragen. In België wordt de Nederlandstalige campagne volledig door studenten onderhouden. De centrale tool is de SMERGY-meter die is uitgelegd in de eerste tip. Om zo veel mogelijk jongeren te bereiken is er ook een Facebookpagina namelijk ‘Smart Energy Netwerk’.


2 comments

  1. Weet je hoeveel CO2 en energie je kan besparen door één kind minder te nemen dan jouw oorspronkelijke kinderwens? Wel “één kind minder” dat kan je zelf nooit besparen, hoe hard je ook je best doet. Omdat EEN mens altijd meer verbruikt dan GEEN mens. Als je kinderwens 1 kind is, hoef je die niet tot 0 te reduceren natuurlijk. En een half kind is ook wat moeilijk, grapje. Je kan ook anderen bewust maken om minder te consumeren/verbruiken met tips en trucs. Zo wordt jouw besparingsimpact ook groter dan wanneer je alleen maar zelf bespaart en jouw trucs en tips niet met anderen zou delen.


Reacties zijn gesloten.