België heeft 7,6% kans op EK-titel

DOOR JAN VAN HAAREN. Maandagavond spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd op het EK voetbal in Frankrijk. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar maken de Rode Duivels echt kans om het kampioenschap te winnen? Wij simuleerden het verloop van het toernooi om die vraag te beantwoorden. Uit onze statistische simulatie blijkt dat de Rode Duivels momenteel 7,6% kans maken om Europees kampioen te worden. Duitsland is de absolute topfavoriet.

Geschreven door Jan Van Haarendoctoraal onderzoeker aan het Departement Computerwetenschappen met een acute sportverslaving. . Hij tweet via @JanVanHaaren
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jan Van Haaren

België is reeds geruime tijd het best gerangschikte Europese land op de wereldranglijst, maar dat biedt helaas geen enkele garantie op een goede prestatie op het aanstaande EK. Om de Duivelse EK-kansen beter te kunnen inschatten, voerde ik samen met een aantal collega’s van het DTAI Sports Analytics Lab een statistische simulatie van het toernooi uit. Onze simulatie houdt voor ieder land rekening met onder meer de resultaten in eerder gespeelde wedstrijden, de sterkte van de tegenstanders in die wedstrijden en het aantal gemaakte en tegen gekregen doelpunten. Ze beschouwt álle internationale wedstrijden die tot op heden gespeeld zijn, maar hecht meer belang aan recentere dan aan minder recente wedstrijden. Kwalificatiewedstrijden en wedstrijden op eerdere kampioenschappen tellen bovendien zwaarder mee in de berekeningen dan vriendschappelijke wedstrijden.

Duivelse kansen gewikt en gewogen

Onze simulatie geeft de Rode Duivels momenteel 7,6% kans om het tot Europees kampioen te schoppen. In het meest waarschijnlijke scenario waarin de Belgen de EK-titel veroveren, nemen ze het in de finale op tegen Engeland nadat ze in de halve finale Frankrijk verslaan, in de kwartfinale Duitsland uitschakelen en in de achtste finale de maat nemen van Turkije. De eerste horde richting de finale is groep E, waarin de Belgen met de Italianen, Ieren en Zweden om de plaatsen in de achtste finales strijden. De simulatie voorziet echter weinig problemen. Ze geeft België namelijk 49,6% kans op groepswinst en 27,3% kans op de tweede plaats. De Rode Duivels kunnen ook via een eventuele derde plaats nog doorgaan naar de achtste finales, maar zijn dan afhankelijk van de resultaten in de vijf andere groepen. Alle mogelijke scenario’s in beschouwing genomen, hebben de Belgen 89,1% kans op de achtste finales, 53,6% kans op de kwartfinales, 28,5% kans op de halve finales en 15,3% kans op de finale.

tournament-top7

De Rode Duivels zullen hoe dan ook een lastig parcours moeten afleggen richting hun eerste Europese titel. Ze gaan maar beter vol voor de eerste plaats in hun groep als ze een vroege uitschakeling willen vermijden. Als groepswinnaar nemen ze het in de achtste finales immers op tegen een land dat pas als tweede eindigde in zijn groep, terwijl in alle andere gevallen een groepswinnaar wacht. Bij groepswinst neemt België het op tegen de tweede van groep D. Onze simulatie verwacht een spannende strijd tussen Turkije en Kroatië voor die tweede plaats, maar geeft de Turken het voordeel van de twijfel. Bij kwalificatie via de tweede plaats of als één van de vier beste derdes krijgt België in de achtste finales vermoedelijk al meteen één van de favorieten voor de eindoverwinning tegenover zich. Portugal, Frankrijk en Spanje zijn in dat geval de meest waarschijnlijke tegenstanders.

belgium

Duitsland topfavoriet, België belangrijkste outsider

Duitsland is met een kans van 20,4% de topfavoriet om Spanje op te volgen als Europees kampioen. De Duitsers veroverden twee jaar geleden overtuigend de wereldtitel en willen nu ook het EK aan hun palmares toevoegen. Frankrijk (17,2%), Spanje (16,2%) en Engeland (15,5%) zijn de belangrijkste uitdagers van Duitsland. Het gastland is na een aantal magere toernooien absoluut gebrand op een goede prestatie voor eigen publiek. De Spanjaarden wonnen vier jaar geleden voor het eerst in de EK-geschiedenis het toernooi twee keer na elkaar en kunnen hun record scherper stellen. Engeland wierp hoge ogen in het kwalificatietoernooi door als enige al zijn wedstrijden te winnen. Portugal (5,9%) en Italië (3,6%) zijn samen met België de belangrijkste outsiders om de EK-titel te veroveren. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat een dark horse zich tot Europees kampioen kroont. In 1992 triomfeerde Denemarken en in 2004 verbaasde Griekenland heel Europa.

Een vroege uitschakeling voor één van de favorieten kan de Duivelse kansen echter snel doen toenemen. Om het hoofd te bieden aan de wisselende omstandigheden tijdens het toernooi, zullen wij onze simulatie na iedere wedstrijd herhalen. Hou onze website in het oog en volg onze Facebook-pagina of ons Twitter-profiel om de komende weken samen met ons te ontdekken of de Rode Duivels zich tot de verrassing van het toernooi kunnen ontpoppen!

tournament-all

Deze bijdrage kwam tot stand met de hulp van mijn collega’s Anton Dries, Vladimir Dzyuba, Wannes Meert, Toon Van Craenendonck en Vincent Vercruyssen.