Technologische vooruitgang in de sport stimuleren? Let’s hack!

DOOR JEROEN AELES. Een idee rond sport en technologie omvormen tot een werkend prototype in 48 uur: dat is waar Hack4Sports om draaide. Het resultaat? Straffe ideeën zoals een ski-app die informatie geeft over de drukte van de skipistes. Of wat dacht je van een app waarmee je kortingen verzamelt als je gaat sporten? Een paar voorbeelden van een meer dan geslaagde hackathon.

Geschreven door Jeroen Aeles, onderzoeker aan de Human Movement Biomechanics Research Group. Hij doet onderzoek naar sportprestaties bij topsporters. In de praktijk werkt hij samen met coaches en (top)sporters waarbij hij steeds de nieuwste technologie in de sport probeert toe te passen.
me2

Jeroen Aeles

Sport en technologie. Twee termen die je anno 2016 amper nog los van mekaar kan denken. Denk maar aan je favoriete app die je gebruikt om het traject van je wekelijks ochtendloopje te registreren, aan de uitgebreide statistieken die je over de prestatie van individuele atleten op je TV te zien krijgt, of aan de hoogtechnologische meetapparatuur die topsporters gebruiken om hun trainingsproces te optimaliseren. Door voortdurende uitbreiding van wetenschappelijke inzichten en technologische ontwikkelingen groeien de mogelijkheden om technologie in te zetten in de sport mee. Om mee te draaien in de markt moeten ondernemers echter steeds blijven innoveren, steeds weer creatief uit de hoek komen, nieuwe markten aanspreken maar tegelijk ook inspelen op de noden van de eindgebruikers. Maar waar kan je als creatieve geest met een geweldig innovatief idee terecht?

Hacka wat?

Met het oog op het ondersteunen van dit proces, groeide het idee vanuit Sports.Tech (KU Leuven), Victoris (UGent), Imec en Microsoft Innovation Center Vlaanderen om deze mensen letterlijk samen onder één dak te brengen. Het initiatief voor de Hack4Sports hackathon was geboren. Doelpubliek: enthousiastelingen met een gemeenschappelijke passie in sport en technologie. Concept: een vaak nog vaag en ruim idee omzetten in een werkend prototype van een product of dienst voor sport en het uitwerken van een businessmodel. Middelen: inspirerende omgeving, doelgerichte coaching en Red Bull… véél Red Bull. Aan stimulerende omkadering alvast geen gebrek.

Zo trokken op vrijdagavond 18/11/2016 maar liefst 84 gemotiveerden naar de Imec toren, gelegen net buiten de ring van Leuven naast de KU Leuven campus voor exacte wetenschappen. Dé perfecte locatie voor een weekend vol van innovatie en technologie. Na een walking dinner en eerste kennismaking met de deelnemers werd het officiële startschot van Hack4Sports gegeven. Goede, innovatieve ideeën zijn ‘key’ in een hackathon. Tijdens een plenair gedeelte grepen de deelnemers hun kans om in 1 minuut hun idee te pitchen. Het ging van tafeltennis naar interactieve games om mensen meer te laten bewegen, van de voetbalmarkt naar sportinfrastructuur. Aan creativiteit en variatie ook geen gebrek. Er werden maar liefst 35 ideeën voorgesteld. Door middel van een democratische stemmingsronde werden de beste 12 ideeën geselecteerd en werden de teams gevormd. Een goed team bestaat idealiter uit verschillende profielen, elk met hun expertise. Data-experten zijn op zoek naar app ontwikkelaars en personen met een business achtergrond. Sportexperts met praktijkervaring zoeken ingenieurs en informatici. Sommigen verwelkomen iedereen ‘slim’ die hun kan aanvullen, anderen zoeken God.

15137406_1496155660399885_2117308392784346372_o

12 teams werken hun idee verder uit

Als coach vanuit het sports science domein kreeg ik de kans om de teams van dichtbij op te volgen, maar ook om een stap terug te zetten en te kijken hoe het geheel werd ervaren. Teams zaten permanent in het heetst van de strijd. Time is money. Nieuwe ideeën worden op tafel gelegd en al even snel terug weggeveegd, post-its met kernwoorden vliegen de kamer door, whiteboards hebben veel weg van een veldoorlog tussen pijlen, symbolen en woorden. De ene heeft het over wat de sporter wil, een ander spreekt over markten en economische strategieën, sommigen spreken Nederlands of Engels, anderen Java en C++. Eén punt staat alvast vast, elk team staat voor 100% achter zijn idee en gelooft voor 200% in het kunnen van zijn eigen team. Aan motivatie, enthousiasme en samenhorigheid ook al geen gebrek.

Van cross-fit tot de skipiste

Wat opviel was hoe snel mensen die mekaar net ontmoet hebben, en een volkomen andere achtergrond en expertise hebben op extreem korte tijd tot een team kunnen uitgroeien. Sommigen kwamen als individu, anderen als team. De ene komt uit Gent, een ander komt even overgewaaid uit Portugal of Bulgarije voor de Hack4Sports hackathon. Ook KU Leuven is goed vertegenwoordigd: een groep ondernemingsgezinde doctorandi komen hier samen om een app te ontwikkelen voor cross-fitters. De app levert gepersonaliseerde trainingsschema’s, niet met de bedoeling om trainers en coaches te vervangen, maar om ondersteuning en feedback te bieden over afgelegde trainingen en bewegingsuitvoeringen. Anderen gaan dan weer een heel andere kant op, zij willen een online platform aanbieden aan (semi-)-professionele sporters waarop hun sport-portfolio tentoongesteld kan worden. Een LinkedIn maar dan voor atleten. Of wat dacht je van gaan lopen en hiermee punten verzamelen die je kan omruilen in verschillende handelszaken om zo bepaalde kortingen te krijgen? Twee maal per week 5 kilometer gaan lopen om zo uiteindelijk aan halve prijs naar de cinema te kunnen gaan of enkele percenten korting te genieten bij aankoop van een nieuwe sportoutfit? Als coach op het event is het moeilijk om hier niet enthousiast van te worden. Dat enthousiasme gaat zelfs zo ver dat een van de coaches prompt aangeeft dat het voelt alsof je teams helpt om een pasgeboren kindje te laten opgroeien.

Eén punt staat alvast vast, elk team staat voor 100% achter zijn idee en gelooft voor 200% in het kunnen van zijn eigen team. Aan motivatie, enthousiasme en samenhorigheid ook al geen gebrek.

En aan nieuwe geboortes geen tekort. De 12 teams werkten hun idee zo compleet mogelijk uit. Er werd niet alleen gefocust op het maken van een prototype of demomodel, maar ook werd voldoende aandacht besteed aan het businessmodel en het zo goed mogelijk ‘verkopen’ van het idee. Tijdens het slotevent op zondagavond stelden de teams hun eindresultaat voor aan een publiek en een experten-jury. Hun job is eenvoudig, het kaf van het koren scheiden. De teams werden beoordeeld door middel van vijf selectiecriteria: innovatie, haalbaarheid, impact, economische waarde en schaalbaarheid. Tijdens de productvoorstelling werd al snel duidelijk hoe breed en divers werd gewerkt tijdens het weekend. Team iSkimore (4 KU Leuven studenten) stelde een ski-app voor. Skiërs krijgen informatie over de drukte van bepaalde pistes of over welke piste door weersomstandigheden de beste condities heeft. Niet enkel interessant voor de skiër zelf, maar ook voor uitbaters van skigebieden: zij ontvangen data over de bezettingsgraad van pistes en kunnen zo de veiligheid garanderen. De ski-app levert ook nuttig informatie en analyses voor het managen van skigebieden en voor bijvoorbeeld de bouw van nieuwe pistes. Zeker een innovatief idee met groot potentieel. Desondanks haalden zij zelfs niet de uiteindelijke top drie. Om je maar een idee te geven over het niveau van deze hackathon.

En de winnaar is…

Captured by http://www.facebook.com/fotografielexooo

De hoofdprijs ging naar Dumble

De hoofdprijs ging naar Dumble, een online platform waar atleten hun visitekaartje en palmares kunnen achterlaten. Of Dumble spoedig door elke serieuze sporter zal gebruikt worden, kan alleen de tijd ons vertellen maar met onder andere coaching door enkele bedrijven en start-up experts in het prijzenpakket, lijkt de toekomst voor hen weggelegd. De tweede plaats ging naar Movester, een app die sedentair gedrag bij werknemers wil tegengaan door hen op een interactieve en competitieve manier meer wil laten bewegen. Het laatste podiumschavotje was voorzien voor PULSTADIA. Deze startup wil het publiek met LED-technologie meer betrekken bij grote sportevenementen en zo de fan beleving verhogen. En hoe moet dat nu met die andere teams en ideeën die niet gewonnen hebben? Om het met de woorden van Mahatma Gandhi en Winston Churchill te zeggen: “Every worthwhile accomplishment, big or little, has its stages of drudgery and triumph: a beginning, a struggle and a victory. Never, never, never give up.”