Met deze acht tips kom je de blok- en examenperiode door

DOOR STEPHANIE VAN ACKER. Ziek, concentratie kwijt, foute inschatting gemaakt, …? Er zijn veel mogelijke valkuilen tijdens de blok- en examenperiode. We nemen jou alvast mee langs verschillende situaties en geven je tips hoe ermee om te gaan.

Geschreven door Stephanie Van Acker en enkele van haar collega’s van de Dienst Studieadvies. Als studiecoaches begeleiden zij studenten bij het werken aan hun studievaardigheden.

1. Ga je mee feesten of niet?

“Jingle bells, jingle be….”, nee, geen jingle bells dit jaar want je hoort druk aan het blokken te zijn, of toch niet? Overal is er ovenverse kalkoen te ruiken, lichtjes te zien in de straten, gelach in de woonkamer rond de kerstboom,… Kan je dan echt niet mee genieten van het kerstfeest? Toch wel. Je kan gerust mee aanschuiven aan de feestdis of een bezoekje brengen aan je familie in deze kerstperiode. We raden je zelfs aan om expliciet wat tijd in je planning daarvoor te blokkeren. Zo hoef je je achteraf niet schuldig te voelen en heb je niets gemist van blokuurtjes. Let er wel op dat je een realistische inschatting maakt en geen dagen op rij ergens een stuk kerststronk gaat verorberen. Je studies komen altijd op de eerste plaats in de kerstperiode maar toch zal geen examen de mist ingaan door een paar uurtjes quality time.

2. Hoe kan je in alle rust aan de slag gaan zonder te eenzaam te worden?

Voor de komende paar jaar steek je misschien best de associatie “kerst” en “vakantie” even in de koelkast. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je broers of zussen hebt die nog niet in die levensfase zitten en volop genieten van een welverdiende vakantie. Ondertussen zit jij je hersenen te pijnigen op je lijvige cursussen. NIET LEUK! Misschien is het een idee om op voorhand al een plekje te zoeken waar je rustiger kan studeren bijvoorbeeld op kot, bij oma, in de bibliotheek, … De rust kan je zeker helpen om je beter te concentreren. Toch is té rustig misschien ook een valkuil want als er niemand behalve jij op kot is, dan kan het wel heel stil en eenzaam worden. Tijd om even af te spreken met andere vrienden die ook op kot studeren voor een lunch samen? Of een toertje lopen in het stadspark met een sportieve vriend? Denk aan manieren om je sociale kant toch ook wat te voeden. Zo hou je de balans mooi in het midden.

View this post on Instagram

Second Home Centrale Bib #Leuven #kuleuvenblokt

A post shared by Astrid Vermaut (@astridvermaut) on

3. Ziek worden

Je voelt het komen: je lijf wil niet meer mee. Hoe zeer je je nog inspant, je krijgt het warm en koud, je hoofd bonkt, je voelt je ellendiger worden met het uur. Nee, er is geen ontkomen aan: microben hebben zich meester gemaakt van je lichaam. We hebben maar één goede raad: luister naar je lichaam. Als het schreeuwt om rust om te kunnen recupereren dan kan je dat best opvolgen. Als je in je planning enkele buffermomenten hebt voorzien waar nog niets ingepland stond, dan kan je wellicht zonder al te ingrijpende veranderingen in je planning alsnog je deadlines halen. Blijven de microben langer hangen en ben je daardoor een hele tijd niet in staat om te studeren, dan kan je best contact opnemen met de ombudsdienst van je faculteit om te bespreken wat je mogelijkheden zijn en welke stappen je best onderneemt.

4. Concentratie verloren

Je droomt ervan te kunnen studeren als een echte pro: een strakke planning, een precieze uurregeling, van 8u tot 20u met mooi afgelijnde pauzes en het eten warm op tafel wanneer je je pauze neemt, … leuk, maar wat als je concentratie je in de steek laat tijdens je blokuren? Pech?! Uitzondering?! Nee! Lange dagen achter je bureau, weinig beweging, lekkere toetjes door mama aangevoerd, allemaal goed en wel maar de beste concentratie krijg je als je een gezonde geest in een gezond lichaam hebt. Motiveer jezelf met positieve quotes die je mentale gezondheid op peil houden en probeer toch te bewegen of te sporten: een blokje lopen, een wandelingetje met je hond, een ommetje naar de bakker … Je zal je niet alleen beter kunnen concentreren maar ook je nachtrust verbetert. Twee vliegen in een klap. Oh nee, zelfs nog een derde: na de blok en de examens begin jij het tweede semester met een sportief lijf!

5. Het studeren vordert te traag

Het vak dat je al van bij het begin van het academiejaar niet zo interessant vond, dat moet nu ingestudeerd worden. Op papier zag je planning er top uit, maar nu je er aan begint, lijkt de tijd zo snel voorbij te tikken, maar gaan de pagina’s zo traag vooruit… Wat nu gedaan? Probeer om je vak te herschikken in de tijd die je nog rest en om een nieuw evenwicht te vinden tussen de tijd die je hebt en de mate van het kennen van je leerstof. Het is belangrijk dat je tot op het einde van de cursus geraakt want hoe vaak komen venijnige examenvragen niet uit het staartje van de syllabus? Misschien zijn er zaken die je nog kan laten liggen voor mocht je nog tijd hebben. Focus vooral op wat de docent belangrijk vond en als dat vooral de slides waren, of vooral het handboek, of vooral wat hij zelf heeft verteld tijdens de les, dan weet je wat prioritair is in jouw geval.

6. Gezocht: motivatie om door te zetten

Je Facebookprofiel wordt overstelpt met juichkreten van je vrienden die al klaar zijn met hun examens en jij hebt er nog enkele af te leggen. Je zou voor minder je motivatie verliezen om door te zetten. En toch: jij gaat je deze keer niet laten vangen! Zoek lotgenoten, steun elkaar en raap je moed bijeen om door te gaan. Heb je al eerder een dip en écht geen zin meer in studeren? Dat kan natuurlijk ook gebeuren en misschien kan je dan handig gebruik maken van je bufferdagen om eens een halve dag ertussenuit te knijpen zonder schuldgevoel en wat op je planning stond door te schuiven naar je bufferdag. Een half dagje me-time kan al je batterijen weer opladen en zo vind je vast en zeker ook weer de moed om de laatste loodjes te dragen.

https://www.instagram.com/p/BJuUQdpDYgY/

7. Examens fout ingeschat?

Een foute inschatting van (de voorbereiding op) een examen maken studenten vaak maar één keer, gelukkig. Maar die ene keer kan het flink tegenvallen: de verplichte literatuur, het extra handboek … daar dacht je met een samenvatting van een medestudent eens snel door te surfen. Tot je begint te studeren, want dan besef je dat je alles beter zelf had verwerkt en nu geen tijd meer hebt daarvoor. Wat ook kan gebeuren: je hebt voor het eerst een nieuw soort examenvorm, het openboekexamen of het meerkeuze-examen. Kan niet moeilijk zijn, denk je, want de antwoorden staan letterlijk in je cursus of letterlijk weergegeven op het examen. Toch is niets minder waar. Informeer je naar hoe je zo’n examen succesvol kan afleggen. Beide vormen vragen minstens zoveel voorbereiding vooraf als een examen met open vragen. Tot slot, als je een foute inschatting hebt gemaakt, ga dan op zoek naar de meest efficiënte manier om alsnog aan de slag te gaan en de schade te beperken. “Lijmen wat er te lijmen” valt, is dan het motto. De volgende keer zal je zeker en vast langer stil staan bij je keuzes zodat je jezelf niet meer in de luren laat leggen.

View this post on Instagram

Plannen, plannen, plannen #kuleuvenblokt

A post shared by Jessica De Doncker (@donckerjessica) on

8. Paniek op het laatste moment?

Voilà, je cursus is geleerd, de boeken mogen dicht, de schema’s worden bijeen gelegd tot een keurig stapeltje. “Done!”, denk je, “Helemaal klaargestoomd voor het examen morgen!”. Misschien is het een goed idee om nog een paar mogelijke examenvragen door te nemen want die zou je nu toch zonder blikken of blozen helemaal moeten kunnen beantwoorden?! Je begeeft je online en krijgt al snel een eerste voorbeeldvraag op je scherm. Moeilijker dan je dacht… Wat kan je daarop antwoorden?! Ook je vriend(in) die hetzelfde examen voorbereidt weet het niet, en komt met nog meer vragen af. Als je het zo bekijkt, dan lijk je niets nog te kennen. Toch is het wellicht niet zo erg als het nu lijkt. Je moet weten dat je hersenen tijd nodig hebben om alle leerstof te verwerken en te structureren. Met een goede nachtrust en een gezonde portie stress op het examen kan je veel bereiken. Laat je dus niet gek maken de uren voor het examen door voorbeeldexamenvragen en ga ze dan ook niet meer actief opzoeken. Je kan ze eventueel wel proberen oplossen tijdens het studeren zelf maar niet op het einde wanneer je geen tijd hebt om de antwoorden nog deftig op te zoeken. Vertrouw op je kennis en je kunde en probeer op het examen gewoon je best te doen. De beloning volgt.

Wil je graag meer tips voor de blok- en examenperiode? Dat kan via de website van de Dienst Studieadvies en in de map Succes@HogerOnderwijs, die je online kan bestellen. Loop je tijdens de blok- en examenperiode in een valkuil of zoek je advies, neem dan gerust contact op met een studiecoach van de Dienst Studieadvies.