Ontdek de liefde, begin bij Tinder

DOOR ELISABETH TIMMERMANS. Digitaal daten wint aan populariteit en steeds meer mensen ontmoeten hun partner via het internet. Wil jij ook eens vissen in deze digitale zee van mogelijkheden maar weet je niet goed hoe dat juist moet? Hier alvast een 101 Ontdek de liefde, begin bij digitaal daten (om het op zijn KU Leuvens te verwoorden).

Geschreven door Elisabeth Timmermans. Elisabeth is gefascineerd door alles wat met de liefde en technologie te maken heeft. Aan de hand van haar doctoraatsonderzoek probeert ze te achterhalen hoe digitaal daten onze relaties beïnvloedt. Meer over haar doctoraat en andere hersenspinsels vind je hier. Ze tweet via @MissCarpenters.
elisabeth

Elisabeth Timmermans

Valentijn is een commercieel begrip, hoogstwaarschijnlijk in het leven geroepen door onze overbezorgde tantes die ’s nachts wakker liggen omdat we nog steeds niet van straat zijn geraakt. De tips worden als verwijten naar onze oren geslingerd: te hoge eisen, onrealistische verwachtingen, te weinig geduld, feministisch, te lui, vegetarisch, een kat, ongevoelig, enzovoort. Je zou voor minder naar alternatieve vormen van dating grijpen om weer wat rust te vinden op die familiefeestjes. Toch is er nog wat wantrouwen ten opzichte van digitaal daten: wie weet met wie je te maken krijgt, het draait daar enkel om seks, je moet wel heel hopeloos zijn voordat je eraan begint, dat is toch niet spontaan, …

Daarom een warme oproep aan alle lezers van deze blogpost: zet je vooroordelen even opzij. Want hoe je het nu draait of keert, daten was nog nooit zó gemakkelijk. Volg onderstaande stappen op en raak zo wegwijs op de digitale datingmarkt.

STAP 1. KIES HET JUISTE PLATFORM

Digitaal daten omvat zowel de iets oudere online datingsites als de recentere locations-based mobiele dating applicaties. Het succes van deze location-based mobiele dating apps zorgde voor een booming business op de dating markt. Grindreen app voor homoseksuele mannen, is ongetwijfeld de pionier van mobile dating. Niet veel later ontstond er een heteroseksuele versie: Tinder en eentje die zijn pijlen richtte op wat nog overbleef: Her. Het concept is simpel en duidelijk: je stelt een maximale afstand en leeftijdsgrens in, uploadt een paar foto’s en geeft een zeer korte beschrijving van jezelf. Vervolgens beoordeel je anderen op basis van hun foto en kan je enkel praten met mensen die jou ook leuk vinden. Gedaan met veel te lange persoonlijkheidsvragenlijsten, een inbox die vol gespamd wordt, en liefdes van je leven die veel te ver wonen (sorry, Ryan Gosling).

De mogelijkheden zijn oneindig: Happn zorgt voor liefde op het eerste gezicht, bij Bumble hebben de vrouwen alle touwtjes in handen en Once biedt dan weer een vleugje wetenschap. Minder brengt Moslims samen en bij Bristlr bewonder je zonder schroom een aardige collectie hipsterbaarden. Hang je vaak in de lucht? Check AirDates! Ook je grootouders mag je zeker niet onderschatten. Wie weet hebben zij ondertussen wel een profiel bij 50plusmatch of SeniorPeopleMeet.

hondenAls je ondanks al deze opties toch nog wat terughoudend bent, een hond hebt en vooral heel nieuwsgierig bent, dan is twindog de ideale match voor jou. Je kan op zoek gaan naar knappe baasjes bij jou in de buurt en hebt het perfecte excuus om af te spreken zonder in je kaarten te laten kijken: je hond is eenzaam (en uiteraard ook: puppies!).

Zo zie je maar, elke online datingsite en mobiele dating applicatie focust op een specifiek doelpubliek, maar heeft ook zijn voor-en nadelen. Neem dus genoeg tijd om op je gemak uit te proberen wat jou het best ligt en voor jou het best werkt.

STAP 2. GEBRUIK DE JUISTE FOTO’S

Je hebt een platform gekozen en een profiel aangemaakt. Wat nu? De nieuwe ontwikkelingen op de online datingmarkt hebben ervoor gezorgd dat foto’s een steeds belangrijkere rol spelen. Het verhaal van Twine, een dating app die de focus terug op persoonlijkheid wou leggen in plaats van op uiterlijk, maar die uiteindelijk minder succesvol bleek, leert ons dat die focus op uiterlijk van apps als Tinder juist hun grootste troef is. Ook al is dat oppervlakkig omdat het wat op een vleeskeuring begint te lijken, mensen hebben van nature de neiging om een partner te selecteren die fysiek even aantrekkelijk is. Daarnaast tonen televisieseries als Catfish ons hoe belangrijk een accurate foto kan zijn wanneer je elkaar via een online datingplatform leert kennen.

Ze zeggen niet voor niets dat een foto meer waard is dan duizend woorden. Daarom hier een aantal tips om de juiste foto’s te selecteren:

• GEBRUIK EEN ECHTE FOTO.
Wanneer je geen foto plaatst of enkel een cartoon gebruikt, is de kans op matches zeer klein.

• ZORG DAT JE FOTO HET HELE PLAATJE BEVAT.
Sommige mensen kiezen ervoor om maar een deel van zichzelf op de foto te laten zien of hebben enkel wazige foto’s. Hierdoor kan je andere gebruikers misleiden en teleurstellen. Wanneer je er anders uitziet in het echt dan op je foto, zijn andere gebruikers minder geneigd om (nog eens) met je af te spreken.

• VERMIJD GROEPSFOTO’S.
Wanneer het niet duidelijk is wie je bent, is het moeilijker om matches te verzamelen. In het ergste geval is je match teleurgesteld omdat hij/zij dacht dat jij eigenlijk je beste vriend(in) bent die naast je op alle foto’s staat.

• BLIJF JEZELF.
Gebruikers pronken graag met foto’s van verre reizen, exotische dieren en vrijwilligerswerk. Ben je niet echt gefascineerd door verre reizen? Gebruik dan zeker geen profielfoto van jezelf op het empire state building in New York of eentje waarin je het noorderlicht bewondert in Lapland. Hierdoor trek je namelijk gebruikers aan die ook gefascineerd zijn door verre reizen. Wanneer dan later blijkt dat dat helemaal niet jouw ding is, draait de match toch op niets uit en is het eigenlijk verspilde tijd voor beiden.

• ZET JE TALENTEN IN.tinderfoto
Zorg dat talenten die jou kenmerken naar voren komen in je profielfoto’s. Speel je bijvoorbeeld gitaar? Gebruik dan een foto van jezelf met gitaar. Experimenteel onderzoek toonde namelijk aan dat vrouwen dezelfde man aantrekkelijker vonden wanneer hij met een gitaar op de foto stond. Wanneer andere gebruikers niet de moeite doen om jouw persoonlijke info te lezen, is het wel de ideale manier om indirect toch meer informatie over jezelf te geven.

• WEES CREATIEF.
Wanneer je begint te swipen, zie je dat er massa’s veel singles op online dating apps zitten. Je merkt al snel op dat alle foto’s ergens toch op elkaar lijken. Probeer er dus op je eigen manier uit te springen. Hier alvast een paar leuke voorbeelden om inspiratie op te doen.

• VRAAG JE AF WIE JE WIL AANTREKKEN MET JE FOTO’S.
Kies je het liefst voor weinig omhullende foto’s? Wees je er dan van bewust dat je mensen aantrekt die eerder op seks uit zijn dan op een relatie. Heb je een kind of een huisdier waar je gek op bent? Door hen in je profielfoto’s te betrekken zorg je ervoor dat mensen die daar niet klaar voor zijn niet met je matchen.

STAP 3. GEEF DUIDELIJK AAN WAAR JE PRECIES NAAR OP ZOEK BENT

tindergrafiekVoor zij die dachten dat mobiele dating applicaties en online datingsites enkel gebruikt worden om op zoek te gaan naar de prins(es) op het witte paard: WRONG. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er op z’n minst 13 verschillende motieven zijn om mobiele dating applicaties te gebruiken. Liefde en seks zijn dus niet de enige redenen om naar dating apps te grijpen. Maak voor jezelf goed uit waar je precies naar op zoek bent en communiceer dat ook duidelijk in je gesprekken met andere gebruikers. Zo ontstaan er geen misverstanden, kwets je niemand en voelt het minder als tijdverspilling.

Hulp nodig met het ontdekken wat jouw voornaamste motief is? Doe dan zeker de Internationale Tinder Quiz.

STAP 4. VERGEET JE CHECKLIST EN BIZARRE REGELTJES

Veel singles hebben een uitgebreide checklist voordat ze een gesprek starten of willen afspreken met andere gebruikers. Wees dus zeker niet té kieskeurig op basis van de foto’s waar je op swipet. Ook al is uiterlijk hetgeen waar we ons eerst op baseren, toch zijn het andere zaken als persoonlijkheid die ervoor zorgen dat een relatie lukt of niet. Geef anderen dus zeker een kans om jou beter te leren kennen alvorens iedereen naar links te swipen.

onelinerVerrassend genoeg zijn veel gebruikers vandaag de dag er nog altijd van overtuigd dat de man de conversatie moet starten. Die oneliners beginnen na een tijdje vermoeiend te worden voor mannelijke gebruikers en komen nogal cliché over voor vrouwelijke gebruikers. Het resultaat? Steeds minder gesprekken ontstaan. Heb je een match met iemand die er voor jou echt tussenuit springt? Doe dan je best om een gesprek te starten en investeer hier ook in, ongeacht of je nu een man of vrouw bent. Als je deze gesprekken niet onderhoudt, doven die al snel uit. Laat je dus niet misleiden door onuitgesproken regels als “ik heb het laatst gestuurd, nu is het weer zijn/haar beurt”.

STAP 5. BLIJF VRIENDELIJK EN DOE GEEN DOMME DINGEN

Doordat gebruikers zich kunnen verbergen achter een schermpje, durven ze wel eens bepaalde dingen te doen of zeggen waar in het echte leven geen sprake van zou zijn. Blijf altijd beleefd in je gesprekken met andere gebruikers en respecteer elkaar. Wanneer ze je niet expliciet vragen om een foto van je geslachtsdelen op te sturen, doe je dat ook best niet. Denk er ook aan dat wanneer je mensen binnen een bepaalde afstand zoekt, de kans groot is dat je deze mensen later nog in real life kan tegenkomen. Doe of zeg daarom niets waar je achteraf spijt van zal hebben of dat tegen jou gebruikt kan worden.

De manier waarop je communiceert is trouwens ook een belangrijke factor in het online dating proces. Hoe enthousiaster je overkomt in je gesprekken, hoe groter de kans dat anderen ook met jou willen afspreken. Denk er wel altijd goed over na wat je precies online wilt delen in je gesprekken met andere gebruikers. Doordat jullie zich niet fysiek in dezelfde ruimte bevinden, is het soms makkelijker om bepaalde emotionele zaken waar je het moeilijk mee hebt te delen met elkaar. Toch is dit niet even aantrekkelijk voor iedereen en kan het er in sommige gevallen zelfs voor zorgen dat de andere persoon zijn of haar interesse verliest.

STAP 6. WACHT NIET TE LANG MET AFSPREKEN

Je hebt alle stappen netjes opgevolgd en hebt een heel leuk gesprek met een andere gebruiker. Wanneer spreek je dan best af?

Onderzoek toonde aan dat hoe langer je wacht met afspreken, des te hoger je verwachtingen zullen zijn. Als deze verwachtingen niet overeenkomen met de realiteit, zal je sneller teleurgesteld zijn en levert deze date dus eigenlijk niets op. Zorg daarom dat je op tijd overschakelt naar een real life ontmoeting. Wanneer je voor de eerste keer afspreekt met iemand, spreek je best af op een openbare plaats. Volgens Bustle is samen dineren dé succesfactor voor het bereiken van een relatie. Aan de andere kant geeft een koffietje jou het ideale excuus om zo snel mogelijk te vertrekken wanneer de date echt tegenvalt. Experimenteren is hier dus aan de orde.

ladyvagebond

Ik wens je alvast veel succes en houd me zeker op de hoogte van je online avonturen.
Wil je mij helpen om digitaal daten nóg beter te begrijpen? Doe dan zeker mee aan dit onderzoek.