Iedereen debatteert mee tijdens Indiase verkiezingen

DOOR CHRIS VERSCHOOTEN. In februari was ik in Uttar Pradesh, een deelstaat in India, waar verkiezingen plaatsvonden voor een nieuwe deelstaatregering. Een verkiezingsperiode in België brengt zelden grote mensenmassa’s op de been. In India is dat heel anders. Daar zijn verkiezingen tamasha, heuse feesten die straten, pleinen en weiden doen volstromen. 

Geschreven door Chris Verschooten, docente Internationale journalistiek en lid van het Brussels Center for Journalism Studies. Ze onderzoekt de wisselwerking tussen politiek en journalistiek in India en trok met twee Indiase journalisten op verkiezingsreportage.
image7

Voor mijn onderzoek volg ik twee vrouwelijke journalisten. Hier zie je de journaliste Saba in actie.

Vier lange, intensieve dagen volg ik in het kader van mijn onderzoek Saba en Poornima, twee vrouwelijke journalisten, op hun verkiezingsreportage in het westelijke deel van Uttar Pradesh (UP), waar deelstaatverkiezingen worden gehouden. Dat Indiërs van politiek houden, is bekend. Maar nu de verkiezingskoorts volop woedt in India’s volkrijkste deelstaat, en ik me letterlijk in het heetst van de strijd bevind, kan ik enkel concluderen dat dit een understatement is. Indiërs zijn echte politieke beesten. Ik zie hier de ‘argumentative Indian’ van Amartya Sen volop in actie. In het boek met de gelijknamige titel stelt Nobelprijswinnaar Sen dat India een lange debattraditie kent, en hij linkt dit aan het succes van de Indiase democratie. Dat debat, dat kom ik overal tegen: bij lokale en nationale politici, maar ook in geïmproviseerde partijkantoortjes, bij welgestelde Sikhhandelaars, in arme wijken en zelfs het politiekantoor!

image3

BJP-aanhangers die in karavaan door de kleine winkelsteegjes van Rampur rijden

Er staat heel wat op het spel in UP. Hoewel het om regionale verkiezingen gaat, worden de resultaten in deze cruciale deelstaat ook als een soort barometer gezien voor de politieke situatie op federaal niveau. Bijna drie jaar geleden werd de hindoenationalistische BJP-politicus Narendra Modi overweldigend verkozen als eerste minister. Voor het eerst sinds 1984 haalde een politieke partij de absolute meerderheid. Dat het een partij is die India wil omvormen tot een politieke staat gebaseerd op het hindoeïsme, baart vooral de intellectuele elite zorgen. In UP is de vraag: keurt de gewone man op de straat het nationale beleid van Modi goed, en wint de BJP dus de deelstaatverkiezingen? Dat zou als een afstraffing worden gezien voor de Samajwadipartij (SP). Dat is de partij die de afgelopen vijf jaar regeerde in UP. Het is een eerder links-progressieve partij die veel aanhang heeft bij de Yadavs, een bepaalde subkaste, en de moslims. De derde belangrijke speler in UP is de Bahujan Samaj Partij (BSP). Ze komt vooral op voor de rechten van de Dalits, de vroegere onaanraakbaren.

De kunst van het debatteren

Vriend en vijand is het erover eens dat Modi, die persoonlijk campagne zal voeren in UP, de kunst van het debatteren volledig beheerst. Iemand die dat ook helemaal meester is, is Asaduddin Owaisi, een moslimpoliticus die bekend staat om zijn charisma en welsprekendheid, maar ook om zijn controversiële uitspraken. Vlot wisselend tussen Engels, Hindi en Urdu gaat hij geanimeerd het gesprek met ‘mijn’ beide journalisten aan. Hij is vernietigend voor de huidige deelstaatregering, die er niet eens in slaagde om ook maar een school te bouwen in moslimwijken. In Kanth, een gemeente in het Moradabaddistrict, wonen we de verkiezingsmeeting bij van iemand die al even welbespraakt is, Akilesh Yadav, de huidige chief minister. Het is een indrukwekkende ervaring. Akilesh heeft duizenden mensen op de been gebracht, die hem enthousiast toejuichen. De partij van Yadav, de SP, heeft als symbool de fiets of saikil. Het is overal te zien, in het rood op de vlaggen en op de hoedjes. Mensen dragen zelfs zelfgemaakte miniatuurfietsjes met zich mee. Na de meeting schalt er een soort overwinningsmuziek door de luidsprekers. Aan eetkraampjes is het drummen voor iets lekkers. In de mensenzee voel ik me in een even feestelijke stemming als de kiezers zelf.

image11

SP-aanhangers op de verkiezingsmeeting van Akilesh Yadav in Kanth

In de gemeente Suar zien we vergelijkbare taferelen. Daar betuigt Mukhtar Abbas Naqvi, de nationale minister van minderheidszaken, met veel overtuiging en onder luid applaus zijn steun aan de lokale BJP-kandidate, Laxmi Saini. Laxmi Saini is niet alleen een vrouw, maar behoort ook tot een lagere kaste. Dat maakt haar een symboolkandidate bij uitstek en Naqvi weet haar handig uit te spelen. Wanneer Naqvi’s helikopter nadien opstijgt en wegvliegt richting Delhi loopt de uitgelaten menigte joelend een stuk mee.

Iedereen spreekt mee

image1

Handelaars in Old Moradabad die de journalisten vertellen dat ze voor de BJP zullen stemmen

In Old Moradabad, waar verschillende gemeenschappen in verschillende wijken wonen, wordt pas echt duidelijk hoe sterk het publieke debat in verkiezingstijden leeft. Saba en Poornima spreken ontelbaar veel mensen op straat aan, en er is echt niemand die weigert om zijn mening te geven. Integendeel, de mensen gaan uitgebreid en vurig in op de politieke situatie en geven soms volledige analyses. Meermaals ontspinnen er zich heuse politieke groepsdiscussies. Voor de Bhanya’s, de handelaarskaste, is het duidelijk: de BJP zal zegevieren. Ook bij een groep chowkidars (bewakers), die geanimeerd met elkaar en met de journalisten debatteren, is de BJP de grote favoriet. Een genuanceerder verhaal krijgen we te horen in de Dalitbasti, een wijk bewoond door wat vroeger ‘de onaanraakbaren’ heette. Een deel van de Dalitkiezers is voorstander van de BJP, maar sommige zeggen te zullen stemmen voor de haathi, de olifant. Dat is het symbool van de BSP, de partij die vooral de belangen van Dalits verdedigt.

Saba en Poornima proberen alle commentaren, discussies en indrukken in hun reportages te verwerken. De media nemen ze maar al te graag op, want ook daar heerst verkiezingskoorts. Commentatoren struikelen over elkaar heen om hun analyse te geven, journalisten proberen visies en feiten te kaderen, en politici doen er alles aan om de frontpagina of prime time te halen. Je geraakt niet uitgekeken op hoe dit spel gespeeld wordt, en dat maakt mijn onderzoek zo boeiend. Het is fascinerend om te zien hoe het debat, als een botsing van ideeën, hier georganiseerd wordt en hoe het bijdraagt tot de vorming van de Indiase maatschappij.

Groot debat in 2019

image6

Poornima in gesprek in Old Moradabad

Terug in België mail ik met Saba over de verkiezingsresultaten. We hebben het over de grote overwinning van de BJP. De partij heeft een verpletterende zege behaald in UP. We vragen ons af of Modi bij de grote, nationale verkiezingen in 2019 zijn zegetocht zal kunnen verder zetten. Saba nodigt me alvast uit om erbij te zijn. Een mooi vooruitzicht. Het enthousiasme van politici, journalisten en kiezers om telkens opnieuw het debat aan te gaan, vind ik meer dan aanstekelijk. Dus antwoord ik haar dat ik zal proberen op het appel te zijn voor de volgende verkiezingstamasha.