Erasmus en het noorderlicht

DOOR EMILIE DE LAERE. Fika, PBL en het noorderlicht. Dat klinkt als Zweden! In mijn derde bachelor ging ik voor één semester op Erasmus naar Lund. Een ervaring om nooit te vergeten!

Geschreven door Emilie De Laere , masterstudente in de biomedische wetenschappen. Ze ging op Erasmus naar Lund, Zweden. Op twitter kan je haar volgen via @Emilie_dl .
Emilie De Laere

Emilie De Laere

Augustus 2013. Met enorm veel goeie moed en twee goed gevulde valiezen trok ik richting het noorden, met Lund als eindbestemming. Lund is de tweede grootste studentenstad van Zweden (na Uppsala) en ligt helemaal in het zuiden van het langgerekte land, op ongeveer 10 km van Malmö. Ik was al een tijdje fan van Zweden en de prachtige, melodieuze taal. Ik keek er dus enorm naar uit om er eindelijk een semester te studeren. Ik was daar voor het eerste semester van mijn derde bachelor Biomedische Wetenschappen.

Een ander onderwijssysteem

In Lund telt een academiejaar twee semesters, höstterminen (herfstsemester) en vårterminen (lentesemester). Ze beginnen ook vroeger dan wij en hebben al vakantie midden juni. Het systeem zit iets anders in elkaar. Je hebt telkens één vak voor een aantal weken, onmiddellijk erna het examen en de dag na het examen start je met het volgende vak. Het was even wennen in het begin. Veel leerstof moet ook via zelfstudie verwerkt worden, dat was ik niet gewoon. Ze hebben er dan ook speciale sessies voor: PBL = problem based learning. In het begin was ik geen fan, maar na een tijdje bleek dat ik de leerstof beter beheerste en dat ik het langer kon onthouden. Bij PBL komt het erop neer dat je samenzit met een groep andere studenten en één tutor. Je bespreekt een case en bestudeert de verschillende leerdoelen tegen de volgende sessie.

De bibliotheek van Lund © Emilie De Laere

De bibliotheek van Lund © Emilie De Laere

Nog iets wat voor mij heel ongewoon aanvoelde was dat we de proffen moesten aanspreken met hun voornaam. In het begin durfde ik dat niet en deed ik alles om te vermijden dat ik hen rechtstreeks moest aanspreken maar dat wordt op de duur heel lastig. Als je het dan toch verkeerd hebt gedaan zijn er twee mogelijkheden: ofwel reageren ze niet als je hen met hun achternaam aanspreekt (niet omdat ze je willen negeren maar omdat ze het totaal niet gewoon zijn om zo aangesproken te worden) ofwel plagen ze je omdat je hen niet met de voornaam durft aanspreken.

Het leven naast de lessen

Naast de lessen is er uiteraard nog heel wat te beleven in Lund. Er is een uitgebreid studentenleven, met dank aan de verschillende ‘nationer’ (studentengroepen). De overkoepelende organisatie is Studentlund en met een lidkaart hiervan kan je terecht in heel Zweden voor vele activiteiten en kortingen. Uitgaan is wel niet goedkoop, vooral alcohol is duur. Één glas kost al snel 50 kronen, ongeveer 6 euro. Eigenlijk kunnen we dit algemeen stellen, leven in Zweden is niet goedkoop.

Er is ook een specifieke organisatie die zich richt op internationale studenten: ESN. Dit is een Europees netwerk en ook hier in Leuven hebben we er een afdeling van. Zij organiseren trips en veel activiteiten die ervoor zorgen dat de studenten zich al vlug thuisvoelen. Onder andere uitjes naar Stockholm, Göteborg, natuurparken,… staan op hun programma. Ikzelf ben meegeweest op cottage weekend (een weekend in de Zweedse natuur ver buiten het bereik van de bewoonde wereld en van enig gsm signaal) en op de citytrip naar Kopenhagen.

Het noorderlicht

Als buitenlandse student zijn er twee zaken in het bijzonder die tot de verbeelding spreken. Het noorderlicht en Lapland. Elke uitwisselingsstudent heeft het zeker meerdere keren overwogen om erheen te trekken. Ik was bij de gelukkigen en trok in de kerstvakantie nog wat meer naar het noorden. Ik ben in Zweeds Lapland gebleven (Kiruna en Abisko) maar er waren ook reizen naar het Finse of zelfs Noorse Lapland. Met een gemiddelde temperatuur van -22°C en geen daglicht (wel twee uur schemering rond de middag) was het op z’n zachtst gezegd een spectaculaire ervaring. Onder andere ijszwemmen, sauna, een toer met de sneeuwscooter en husky’s stond op het programma. Maar het allergrootste hoogtepunt was toch het mogen aanschouwen van het noorderlicht op Kerstdag. Één van de mooiste kerstcadeaus die ik ooit gekregen heb.

Het noorderlicht © Emilie De Laere

Het noorderlicht © Emilie De Laere

Omgaan met cultuurverschillen

Door om te gaan met vele internationale studenten en ook lokale studenten heb ik veel bijgeleerd over de verschillen in onze cultuur. Bijvoorbeeld, als je in Zweden bij iemand op bezoek gaat moet je je schoenen uitdoen. Ook al zie je die persoon voor de allereerste keer. Voor de meeste buitenlandse studenten was dat echt raar. Maar het schept wel een gezelligere sfeer. Iets anders wat zeer typisch is voor Zweden is ‘fika’. Dat is koffiedrinken samen met collega’s of vrienden en een kanelbulle (een kaneelgebakje) of een ander gebak eten. Dit doen ze minimum tweemaal per dag, eenmaal in de voormiddag en eenmaal in de namiddag. Dat was een van de gewoontes waarmee de andere internationale studenten zich het liefst mee integreerden!

Erasmus: gewoon doen!

In het algemeen kan ik zeggen dat de uitwisseling een heel geslaagde ervaring was. Mocht ik een telefoontje krijgen met de vraag of ik morgen opnieuw zou willen vertrekken, zal ik zonder te twijfelen zeggen: JA! Aan andere mensen die erover nadenken om op Erasmus te vertrekken geef ik de raad mee: ga ervoor, vergeet niet te studeren en vooral, geniet ervan!!!