LERU’s Global Challenges: “#StaySafe #StayHome co-housing project”

DOOR ELLEN VAN DAMME. Zes dagen, 35 doctoraatsstudenten uit 23 verschillende universiteiten en één doel: aan het einde van de week een interdisciplinair plan van aanpak om ‘de wereld te redden’ op 6 minuten en 40 seconden presenteren. Eén probleem: we waren allemaal onbekenden, met een ander (wetenschappelijke) taalgebruik, vertrekkende vanuit een andere discipline. Challenge accepted!

Geschreven door criminologe Ellen Van Damme, Aspirant van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen.
Voor haar doctoraat doet ze onderzoek naar vrouwen in en rond bendes in Centraal-Amerika, met een focus op Honduras.
Ellen van Damme

Ellen Van Damme

LERU: the League of European Research Universities

LERU, de League of European Research Universities, organiseert ieder jaar een Summer School in één van de 23 Europese onderzoek universiteiten. Deze editie vond plaats in het hartje van het zonnige Leuven en kaderde in het thema ‘The Global Society – The Importance of Interdisciplinary Collaboration to Tackle Societal Challenges’, waarbij we drie mondiale uitdagingen vanuit een interdisciplinaire hoek moesten aanpakken: ‘Samenlevingen & Migratie’, ‘Gezondheid & Welzijn’, en ‘Klimaatsverandering’. Interdisciplinariteit… wat betekent dat dan in de praktijk? Als doctoraatsstudent Criminologie, waarbij ik onderzoek doe naar vrouwen in en rond bendes in Centraal-Amerika, werk ik niet echt in een team, maar ga ik alleen het veld in. Ben ik interdisciplinair omdat ik een achtergrond heb in zowel Criminologie (Rechtsfaculteit, KU Leuven) als Conflict & Development (Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen, UGent)? Of is Criminologie op zich al een interdisciplinaire studie? Samen met collega’s uit andere disciplines werkte ik aan een project rond het thema ‘Samenlevingen & Migratie’.

IMG_20180711_194030
Na enkele inleidende lezingen, een intensieve Pecha Kucha workshop (dat is een presentatie van 20 slides en exact 20 seconden uitleg per slide) en een open brainstorm omtrent de mondiale uitdagingen, verdeelden we onszelf in zeven interdisciplinaire groepen, waarbinnen we één concreet projectvoorstel moesten uitwerken op enkele dagen tijd.

Global Challenge 1: samenlevingen & migratie

Tijdens de brainstorm binnen mijn groepje kwamen we al gauw tot de conclusie dat de meeste projecten rond migratie gericht zijn op hoe we ‘inkomende’ migranten het best kunnen opvangen en integreren (of hoe we een zo hoog mogelijke muur kunnen bouwen om hen tegen te houden). Het politieke discours staat er slechts zelden bij stil dat vele migranten hun thuisland eigenlijk niet eens willen verlaten. Op basis van het veldwerk van mijn LERU-collega in Latijns-Amerika en Spanje, en mijn eigen veldwerk in Centraal-Amerika, stelden we vast dat Latino’s vaak op de vlucht gaan voor geweld door bendes en andere gewapende groepen (buiten oorlogscontext in de conventionele zin). Eén van de grondoorzaken van zowel deze groeperingen als waarom mensen op de vlucht slaan, is het gebrek aan opportuniteiten op vlak van onderwijs, tewerkstelling en vrije tijd. Met ons #StaySafe #StayHome cohousing project willen we een plaats creëren, binnen de lokale samenleving, waar de cohousing in het teken staat van samen leven, gedeelde sociale controle, eigen kleine ondernemingen, ruimte voor sport en vrije tijd, etc. Op papier heel idealistisch, maar dat was het idee: ruim denken zonder grenzen. U denkt dat ons project niet echt realistisch is? Misschien de volgende ideeën wel. Een andere groep bestudeerde de migratie naar Mars, want het is “not if, but when”. Eén van de challenges is om zes maanden op het ruimteschip te kunnen overleven. Krekels en andere insecten zijn de toekomst omdat deze gemakkelijker naar Mars te transporteren zijn dan koeien en varkens, maar hoe wordt je onderweg niet gek door met het ruimtevaartteam op zo’n kleine ruimte samen te leven? Volgens de socioloog van de groep bleek samen koken een belangrijk aspect om de groepsband te bevorderen. Zou dit ook kunnen worden toegepast voor de integratie van migranten?

IMG_20180709_150811Global Challenge 2: gezondheid & welzijn

De tweede mondiale uitdaging, ‘Gezondheid & Welzijn’, werd ten eerste aangegaan met de ‘Diet Police’ applicatie, die alles registreert wat je eet en doet, je zal er niet aan ontkomen. Daarnaast moet het ‘Lili Elbe Transgender Institute’ worden opgericht om grondig en gediversifieerd onderzoek naar transgender hormonale behandeling uit te voeren. En als het kan, ook wat meer onderzoek naar hormonale (anticonceptie) behandeling van cisgender. Het idee kwam van een 28-jarige transgender uit Colombia, die doctoreert in Kopenhagen. Ze gaat momenteel zelf door een hormonale behandeling en weet hoe moeilijk het is om voor veel mensen aan een goede hormonale behandeling te geraken. De naam van het instituut vormt een eerbetoon aan Lili Elbe, de eerste transgender vrouw die hiervoor onder het mes ging en ook stierf aan medische complicaties naar aanleiding van de ingrepen. Honderd jaar geleden waren er nog maar weinig voorzieningen voor transgenders, maar ook vandaag de dag vindt het transgender-team dat er veel meer onderzoek moet worden ingezet op dit thema. Het openen van een transgender instituut zou goed zijn voor elk land, om multidisciplinair onderzoek te stimuleren en actief discriminatie tegen te gaan.

Global Challenge 3: klimaatsverandering

Ten slotte was de mondiale uitdaging ‘Klimaatsverandering’, het meest populaire thema. De stijging van het zeepijl in Buenos Aires kan worden aangepakt door alternatieve behuizing op het water (“the floating hood”). Iets waar Nederland al langer aan gedacht heeft met hun woonboten? Ook, om te weten te komen hoe vervuilend ons eten is, moet er een ‘ecologische voetafdruk’-label worden gecreëerd. Aangezien het in één oogopslag duidelijk moet zijn welke producten je beter wel en niet in je winkelkarretje legt, creëerden de teamleden twee labels: een rood label met een trieste pinguïn die op een smeltende ijsberg staat (voor eten met een hoge ecologische voetafdruk) en een blauw label met een dansende pinguïn (voor eten met een lage ecologische voetafdruk). Ten slotte, om de problematiek van klimaatsverandering op een laagdrempelige wijze over te brengen, werd het ‘#Getting-out-of-the-shit’-spel uitgevonden, waarbij je uit een gigantische wc via verschillende etappes naar boven moet geraken. Eén van de activiteiten van het spel bestaat eruit dat je jezelf uit ‘de shit’ moet fietsen, omdat je anders uiteindelijk verdrinkt (cf. de zeespiegelstijging). Een beetje wreed, denkt u? De teamleden zijn alvast opzoek gegaan naar een artist om hun gigantische wc tot leven te brengen.

Ik weet het alvast zeker: in mijn volgend (postdoc?) project wil ik samenwerken in een internationaal interdisciplinair team.

Voorlopig is het nog even wachten op een sponsor om deze ‘wereldverbeterende’ ideeën tot uitvoering te brengen, maar ik weet het alvast zeker: in mijn volgend (postdoc?) project wil ik samenwerken in een internationaal interdisciplinair team. Ik ben ervan overtuigd dat ik in mijn eigen onderzoek naar bendes veel meer te weten zou komen indien er ook onderzoekers uit de psychologie, politicologie, medische en andere wetenschappen betrokken zouden zijn. Uit de ervaring van dit teamwerk heb ik zelf kunnen ondervinden hoe criminologie afstaat tegen politicologen, die migratie op een hoger en abstracter niveau via wetgevingen en regeringen proberen op te lossen, of psychologen die net gaan inzoomen op de individuele trauma’s van vluchtelingen. En ik, als criminologe, die het thema in een sociale context trachtte te plaatsen, zonder de individuele noden te verliezen. Ik verzeker u, de discussies waren intens, maar leerrijk.
Prof. Kurt Deketelaere, voorzitter van de LERU, kondigde aan dat de volgende Summer School in Edinburgh zal plaatsvinden met als thema ‘Internationalization & International Cooperation’. Welke doctoraatsstudenten zullen dan de uitdaging aangaan?