Een oproep tot dialoog, respect en zorgzaamheid

DOOR LUC SELS. Het geweld in Israël en Gaza, en steeds meer ook op de Westelijke Jordaanoever, raakt vele leden van onze universitaire gemeenschap recht in het hart. We steunen de oproep aan alle partijen om een vreedzame oplossing te zoeken, het oorlogsrecht en het internationaal humanitair recht te respecteren, en ervoor te zorgen dat er geen slachtoffers meer vallen. Onze prioriteit is nu zorg te dragen voor onze Israëlische en Palestijnse collega’s en studenten en voor iedereen die zich zo geraakt voelt door dit conflict.
Rector Luc Sels bezorgde dit bericht aan collega’s en studenten, mede namens het Gemeenschappelijk Bestuur van KU Leuven.

Geschreven door Luc Sels, rector van de KU Leuven. Hij tweet via @LucSels.
Rector Luc Sels

Het geweld in Israël en Gaza, en steeds meer ook op de Westelijke Jordaanoever, raakt vele leden van onze universitaire gemeenschap recht in het hart. Velen onder ons delen de sterke gevoelens van verontwaardiging, vertwijfeling, wanhoop en woede. Voor onze studenten en collega’s afkomstig uit de regio, vaak met familie en vrienden ter plaatse, is de escalatie van geweld zonder meer ontwrichtend. Ook wij volgen de ontwikkelingen met grote bezorgdheid.

Als universiteit veroordelen we elke vorm van geweld tegen burgers, in Israël, in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever en elders. We steunen de oproep aan alle partijen om een vreedzame oplossing te zoeken, het oorlogsrecht en het internationaal humanitair recht te respecteren, en ervoor te zorgen dat er geen slachtoffers meer vallen. We dragen dit standpunt uit in de vele individuele contacten, in de gesprekken met de getroffen gemeenschappen binnen en buiten KU Leuven en in onze diplomatieke contacten. We kiezen voor de kracht van (stille) diplomatie boven standpunten die diplomatiek initiatief bemoeilijken.

Dialoog, respect en zorgzaamheid

Ook nu is onze kernopdracht zorg te dragen voor het welzijn van onze studenten en medewerkers. Laten we de dialoog alle kansen geven, en in alle omstandigheden prioriteit geven aan respect en inclusie. De universiteit moet een veilige plek zijn voor al onze studenten en medewerkers, ongeacht hun afkomst, achtergrond of overtuiging. Nuance en respect voor elkaars positie en gevoeligheid, om rust te behouden in de onderlinge verhoudingen en debatten, spelen daarbij een cruciale rol.

We hebben studenten en collega’s uit beide gemeenschappen. Aan beide zijden is er nu grote onzekerheid over familie, geliefden, vrienden en, meer in het algemeen, de toekomst. Israëlisch of Palestijns, we trachten hen zo goed mogelijk op te vangen en te ondersteunen. Die zorgzaamheid moet nu alle ruimte krijgen, en dat vraagt om inclusieve en verbindende communicatie in plaats van veroordelende en polariserende opinies.

Respectvol debat

We danken alle studenten en medewerkers die deze zorgzaamheid de voorbije weken zo laten voelen hebben. We maken ons tegelijk zorgen over tekenen van toenemende polarisering en soms harde uithalen naar wie men ‘aan de andere kant’ plaatst in onze maatschappij. Net nu is het zo belangrijk om de dialoog voorrang te geven, ruimte te laten voor andere perspectieven en respectvol in gesprek te gaan. Laten we elkaar de kans geven om open te denken en te spreken. Voor uitsluiting, haat of geweld is er geen plaats aan deze universiteit. We helpen de burgers daar niet door een conflict tussen hun leiders hier te importeren.

De situatie van morgen is ongetwijfeld weer anders dan die van vandaag. Standpunten evolueren en inspireren het beleid, een beleid dat we – zoals steeds aan KU Leuven – collectief vorm zullen moeten geven. We zullen bovendien blijven inzetten op stille diplomatie en de communicatiekanalen openhouden om intern een respectvol debat mogelijk te maken. Ook extern is dat van belang. Universiteiten inspireren de samenleving waarin ze zich bewegen. We moedigen wetenschappers die met kennis van zaken spreken dan ook aan om hun expertise te delen met de samenleving. Adequate duiding is zo cruciaal in dit conflict.

We zijn een universiteit, géén politiek instituut. We zijn een open gemeenschap waarbinnen verschillende posities een plaats moeten kunnen krijgen. Toch laten de vragen om krachtig te veroordelen en stelling in te nemen ons niet onberoerd. Ze wijzen op grote betrokkenheid. Maar het is niet onze opdracht als universiteit om een kant te kiezen of positie in te nemen.

Onze prioriteit is nu zorg te dragen voor onze Israëlische en Palestijnse collega’s en studenten en voor iedereen die zich zo geraakt voelt door dit conflict. Laten we samen streven naar een respectvolle en zorgzame gemeenschap voor ons allemaal. Als je met specifieke vragen of problemen zit, of gewoon nood hebt aan een luisterend oor, kan je als student van de KU Leuven steeds terecht bij de studentenvoorzieningen van je campus. Als medewerker van de KU Leuven kan je bij je leidinggevende of deze kanalen terecht.

Hartelijke groet,

Luc Sels, mede namens het Gemeenschappelijk Bureau van KU Leuven