Newsflash: vegetariërs en veganisten bestaan!

DOOR SARAH SPENNINCK. Even een situatieschets: het is middag in Leuven, je hebt ongetwijfeld een interessante les achter de rug of je rolt pas uit je bed. Hoe dan ook, je hebt ’s middags zin in een soepje van de Alma. Een warme, lichte maaltijd die je klaar stoomt voor het verdere verloop van de dag- en nacht-. Geen slecht idee hoor ik menig medestudent al denken. Fijn, maar er ontbreekt nog één element in deze situatieschets: je wilt namelijk niet eender welke soep, je wilt groetensoep, je bent immers vegetariër!

Geschreven door Sarah Spenninck, studente politieke wetenschappen en sociologie en 8 jaar overtuigd vegetariër. Op haar persoonlijke blog “What do you mean: no meat?” schrijft ze over vegetarisme.

Sarah Spenninck - bijgesnedenHoor ik daar enige kreten van verzuchting? Kom kom nu, de persoon in kwestie is geen moeilijk mens. Een groetensoepje is zo vreemd toch niet.

Terug naar de Alma, waar je watertandend in positie voor de dampende ketels gaat staan, maar wacht, er is een probleem…

Oei, kippensoep in de ene ketel. Dan wordt het de andere, ongetwijfeld overheerlijke… tiens vissoep in de andere! Van een dilemma is hier voor alle duidelijkheid geen sprake. Van een jammerlijk toeval echter wel. Hoewel, toeval? Is het dan niet algemeen geweten dat de meeste vegetariërs (en al zeker de veganisten) vlees noch vis eten? Het is nochtans een uiterst pijnlijke vaststelling als hongerige vegetariër om te moeten concluderen dat soep “of the table” is. Wat wordt het dan? Een bord groenten (want, juist ja, vegetariërs zijn konijnen zeker), een broodje kaas (want veganisten zijn een mythe zeker) of de keuze (uhum!) uit een warm vegetarisch gerecht? Hoe je het ook draait of keert, de keuze is gelimiteerd. Ja, ja, ik hoor jullie gezucht en jullie geërgerde “asjeblieft zeg!” maar het wordt tijd dat jullie mijn verzuchting eens aanhoren.

Newsflash: vegetariërs en veganisten bestaan … en ze hebben honger. Honger naar méér dan de povere keuze die culinair Leuven vandaag biedt. Het is paradoxaal dat een stad die bruist van het jonge leven grotendeels vastzit in een culinair denkbeeld van decennia geleden. Verruim je horizonten en pleit mee voor meer veggie op je bord, of in je soep!


7 comments

 1. Volgens mij snappen jullie het niet zo goed.
  ‘ik zie niet in waarom uit al die dingen plots vegetariërs meer aandacht moet krijgen en speciale regelingen dan de andere.’

  Vegetariërs en vooral veganisten zwemmen niet zomaar tegen de stroom in omdat ze daar zin in hebben, meer in de belangstelling willen staan of kunnen klagen over het gebrek aan opties. We doen dit omdat we geloven dat het het beste is voor de planeet, de dieren en ons lichaam.

  We willen overal meer veganistische opties, omdat dat betekent, dat dan minder dieren afgeslacht worden. We willen dat “cruelty-free” eten en leven de norm wordt.

  Als je meer wilt weten waarom wij hier zo voor pleiten en de voordelen wilt kennen van een veganistische levenstijl, dan raad ik jullie aan om deze documentaires te bekijken.:

  1. Cowspiracy http://www.cowspiracy.com + NETFLIX
  2. Forks Over Knives http://www.forksoverknives.com/the-film/ + NETFLIX
  3. Best Speech You Will Ever Hear – Gary Yourofsky: https://www.youtube.com/watch?v=es6U0
  5. Earthlings http://www.nationearth.com/earthlings-1/

 2. Er bestaat inderdaad een soort evidentie in onze maatschappij dat vlees eten de regel is. Volgens Wikipedia is ook maar 2 a 3% van de belgen vegetarisch, wat dus bewijst dat vlees eten in België redelijk evident is. Je kan in België tientallen zo niet honderden groepjes maken van mensen met uitzonderlijke vragen/noden en die altijd slechts een paar procent van de bevolking uitmaken. Van allergieën en vegetariërs tot vrouwen met een schoenmaat 43 die ook graag schoenen in hun maat zouden vinden. Ik zie niet in waarom uit al die dingen plots vegetariërs meer aandacht moet krijgen en speciale regelingen dan de andere(en vegetarische soep is een speciale regeling).

  Het argument dat dit blog enkel “vegetariërs en veganisten vertegenwoordig en niet één van de eerstgenoemde groepen” is ook hypocriet omdat je wel argumenten gebruikt die op minderheden slaan in het algemeen. Door dergelijke uitspraken komt het dat vegetariërs in het algemeen kunnen rekenen op “kreten der verzuchting” en “geërgerde alsjeblieft zeg!”.

  De alma heeft 1/5 van haar maaltijden al vegetarisch ingedeeld wat 20% is tegenover de paar procent vegetariërs die maar deel uit maken van de populatie. Nog meer “begrip” eisen in de vorm van vegetarische soep iedere dag is nog verder dat onevenwicht opbouwen. Omnivoren zouden evengoed meer “begrip” kunnen eisen in de vorm van reductie van aantal vegetarische maaltijden in de alma.

  Je zegt ook dat je meer wil betalen voor een maaltijd met échte vleesvervanger, maar je klaagt wel enkel en alleen over het goedkoopste restaurant van Leuven. Als je meer wil betalen ga dan niet naar de alma en schrijf een blog over goeie vegetarische alternatieven, dan werk je tenminste constructief!

 3. Er is elke dag een vegetarische schotel in de alma, ik zie niet waarom vegetariërs reden hebben om te klagen als mensen die halal of kosher willen eten zelfs geen speciale schotel hebben. Als je dan nog eens alle mensen met voedingsallergieën meerekent zal je zien dat vegetariërs duidelijk beter af zijn, toch blijven ze klagen. De alma staat voor degelijk eten aan een goeie prijs, voor meer keuze zal je meer moeten betalen, zo werkt de wereld nu eenmaal.

  • U heeft zeker een punt als u zegt dat mensen met voedingsallergieën of wie halal of kosher wenst te eten niet aan z’n culinaire trekken komt.
   U vergeet echter wel dat deze blog er één is waarin ik vegetariërs en veganisten vertegenwoordig en niet één van de eerstgenoemde groepen.
   Er is inderdaad één gerecht in de Alma dat geschikt is voor vegetariërs. Onder het motto één is beter dan geen, heb ik inderdaad geen reden tot klagen.
   Ik heb evenmin gezegd dat ik niet bereid zou zijn om meer te betalen voor een vegetarisch gerecht met een échte vleesvervanger (waar een omelet met groenten, ook een ‘veggie -gerecht’ in de Alma, niet onder valt).

   Waar het om ging, was niet meer dan om het banale feit dat er twee soorten soep waren, beide dierlijke bestanddelen bevattend. Het ging/gaat om het feit dat er een soort evidentie bestaat in de maatschappij dat vlees eten de regel is.
   Omdat wij de uitzondering zijn, zijn het wij die per definitie altijd klagen of moeilijk doen. Mijn blogspot is zeker geen aanval tegen de Alma, laat dat duidelijk zijn. Evenmin wil ik de strijd aangaan met elke niet- vegetariër of niet- veganist. Wat ik probeer te bewerkstelligen is een beetje begrip, maar aan uw reactie te zien heb ik nog een lange weg te gaan.

   Vriendelijke groeten
   Sarah Spenninck,

 4. Volledig mee eens 🙂 Eens tofu, quorn, seitan, kikkererwten, … zou echt geen kwaad kunnen. Of een slaatje met quinoa etc.


Reacties zijn gesloten.