Fit @ KU Leuven: 5 bewegingstips!

DOOR SANDRA VANNESTE. Hospitalisatieverzekering, extra verlofdagen, korting bij Samenaankoop… Toegegeven: allemaal mooie voordelen. Maar het mooiste van allemaal: de KU Leuven heeft me aan het sporten gekregen. En geloof me, dat is een prestatie!

Geschreven door Sandra Vanneste, balieverantwoordelijke bij Campusbibliotheek Arenberg. Ze tweet via @Sandra_Vanneste.
SandraVanneste

Sandra Vanneste

Ik zal ongetwijfeld niet de enige zijn die na het verlaten van hotel mama niet de gezondste levensstijl aannam. Examen- en deadlinestress waren tijdens mijn studententijd niet de beste vrienden voor mijn lijn. Ik zat ook quasi de hele dag neer: tijdens de les, achter mijn bureau, op café of restaurant, bij vrienden, … Sporten was niet aan mij besteed.

Het tij keerde toen ik bij Campusbibliotheek Arenberg (CBA in de volks- of zeg maar ‘studenten’mond) ging werken. Van mijn collega’s hoorde ik dat er een bewegingscoach langs zou komen. In het begin schonk ik niet veel aandacht aan dat ene nieuwtje in die zee van nieuwe informatie en indrukken. Maar na de eindejaarsfeesten had ik toch het licht gezien: er moest iets veranderen! Ik was vastberaden: dit zou geen loos nieuwjaarsvoornemen worden maar het begin van een gezondere levensstijl. Hoe ik mijn voornemen waarmaakte, vertel ik je graag aan de hand van vijf tips, die hopelijk ook jou in beweging zullen brengen:

Laat je motiveren door de bewegingscoach

runkeeperToen bewegingscoach Mieke Verheust langs kwam op CBA kon ze mij onmiddellijk inspireren en motiveren. Ze analyseerde eerst mijn bewegingsgewoonten en conditie. Daarna stelde ze samen met mij een haalbaar bewegingsplan op.

Een weekje later vlogen we er samen in: op de looppiste van het sportkot kreeg ik mijn eerste van vijf start to runsessies. Tijdens deze sessies gaf ze mij ontelbare waardevolle tips en daagde ze me uit om het beste uit mezelf te halen zonder mijn lichaam te forceren of te pijnigen. Ik voelde me dan ook snel klaar voor de volgende stap!

Profiteer van het ruime aanbod van de sportkaart 

uniefactiefNiet alleen als student maar ook als personeelslid kan je met de KU Leuven sportkaart deelnemen aan een waaier van sportactiviteiten én gebruik maken van het zwembad.

Aangezien ik de smaak van het lopen te pakken had, besloot ik samen met een collega deel te nemen aan de start to run voor beginners. Twee keer per week verschaften enkele gemotiveerde studenten lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen ons een uurtje sportplezier. De derde wekelijkse sessie kregen we als huiswerk mee. De trainers stippelden niet alleen mooie looproutes uit maar werkten ook toffe opwarmingsspelletjes uit, leerden ons allerlei stretchoefeningen en beantwoordden al onze vragen. Week per week, kilometer per kilometer, groeide mijn liefde voor het lopen! (Nooit gedacht dat ik dat ooit zou zeggen!) Een drietal maand later bereikte ik samen met onze groep de magische kaap van 5 km! Mission accomplished! 

Begin je dag goed met een fietsrit naar het werk

Al bijna vier jaar ga ik met de fiets naar het werk. Vroeger zag ik soms tegen die ritjes op, maar nu ik sportiever geworden ben, gaat het niet alleen vlotter maar geniet ik er ook veel meer van. Voor mij immers geen fileleed of overvolle bussen, maar rustig wakker worden terwijl ik door de mooiste straten van Leuven en Heverlee rijd.

view

Nog een voordeel? Onze bibliotheek heeft sinds kort een herstelplaats met allerlei tools om je fiets eigenhandig te herstellen. Als het me niet zou lukken, is er gelukkig ook nog altijd de 2WD- hersteldienst.

Ga wandelen tijdens je middagpauze

wandelenOm te gaan lopen of zwemmen en erna nog rustig te kunnen eten is mijn middagpauze helaas net te kort. Maar wandelen is ook fijn en elke stap telt! Motiveer dus snel je collega’s en ga net zoals wij een wandelingetje in het bos of park maken.

Weet je niet waarheen? Via Leuven in beweging vind je de mooiste wandel-, fiets- en jogroutes in de buurt van je werkplek. Deze app vertelt je trouwens ook waar je de dichtstbijzijnde douches kan vinden.

Beweeg ook voldoende tijdens de werkuren

stappenZitten wordt wel eens het nieuwe roken genoemd. Daarom benut ik ook tijdens de werkuren alle mogelijkheden om actief te zijn. Zo wandel ik dagelijks enkele keren door onze bib om te kijken of er ergens een gebruiker is die ik kan helpen, of het gebouw nog netjes is en of er geen technische defecten zijn. Een win-win situatie! Op deze manier probeer ik dagelijks 3000 à 4000 stappen te zetten tijdens de werkuren. Dat is niet genoeg, maar toch een mooi begin.

Ben je benieuwd hoeveel stappen per dag jij zet? Gebruik dan een stappenteller. Naast de gewone toestelletjes die je aan je riem bevestigt, heb je nu ook allerlei apps die je op je smartphone kan installeren. Zelf gebruik ik Google Fit. Deze app houdt al jouw activiteiten bij in een handig overzicht.

Op deze manier bouwde ik een gezondere en actievere levensstijl op. Ondertussen, bijna anderhalf jaar later, loop, zwem, fitness,… ik nog steeds ongeveer 3 keer per week. En ook dit had ik nooit gedacht dat ik zou zeggen maar ik geniet er ook écht van! Wil jij ook genieten van de positieve effecten van beweging? Wacht dan niet tot het einde van het jaar, maar ga NU aan de slag met bovenstaande tips! Als ik het kan, dan kan jij het ook!