Ga je examenstress te lijf met een goede planning

DOOR STEPHANIE VAN ACKER. Straks is het weer “that time of the year”: blok- en examenperiode. Terwijl bij veel van de studenten het angstzweet al uitbreekt, komt er hopelijk een stressvrije periode aan. Want laten we even relativeren: waar is al die stress voor nodig als je een goede blok- en examenplanning hebt? Lees hier tips over hoe jij met een goede planning je stress efficiënt en effectief afvoert!

Geschreven door Stephanie Van Acker en enkele van haar collega’s van de Dienst Studieadvies. Als studiecoaches begeleiden zij studenten bij het werken aan hun studievaardigheden.

TIP 1: Sorteer, herschik, kopieer en vul aan.

Omdat nog maar een paar weken van colleges, opdrachten, seminaries en praktijkoefeningen ons scheiden van de blokperiode, wordt het stilaan tijd om alles bij elkaar te rapen. Cursusblokken met volgepende A4-tjes, word-documentjes op je bureaublad met lesnotities en uitgeprinte powerpoints van “welke-les-was-dat-nu-ook-al-weer?”: probeer om van elke cursus het overzicht van de afgelopen weken te reconstrueren. Zo weet je of je iets gemist hebt of ergens te weinig notities hebt genomen. Ren dan als de bliksem naar het kopiecenter en vul de lacune aan voor iedereen denkt dat te moeten doen en de wachtrijen eindeloos lang worden.

https://www.instagram.com/p/pb4xGKt-T_/


TIP 2: Schat je resterende tijd in – waar sta je nu?

Heb je alles weer netjes bij elkaar? Super! Dat is alvast de eerste stap naar een stressvrije blok- en examenperiode! Want hierna wordt het een pak gemakkelijker om in te schatten hoeveel tijd je per vak nodig hebt om de stapel leerstof in je hoofd te krijgen. Ga eens rustig zitten, kijk vak per vak in en maak een grove schatting van het aantal bladzijden leerstof, je verwerkingssnelheid en het aantal dagen nodig om het vak in te studeren (als je zo’n 8 à 10u zou studeren op één dag). Zijn er vakken waar je door het semester nog niet al te veel voor gedaan hebt, dan maak je nu tijd om wat in te halen. Het kan ook de moeite lonen om eens anders te denken en de vakken waar je misschien een hekel aan hebt of die je echt beduidend meer moeite kosten, net eerst aan te pakken en bij te benen voor het hopeloos te laat is.

TIP 3: Maak een blok- en examenplanning.

C_3nBirXoAAgl4UHeb je een ruwe schatting gemaakt? Goed zo! Wil je in de komende weken ook nog een tandje bijsteken? Nog beter! Dan komt nu het witte konijn uit de hoed: je superdeluxe blok- en examenplanning. Ooit heeft wel elke student van een monitor, een lesgever, een adviseur, een planning gekregen, gewild of ongewild. Je kan er een afhalen in een van de bibliotheken, je tekent zelf een raster met de blok- en examenweken, je loopt even langs bij je studiebegeleider,… in elk geval, de planning wordt je redding! Je kan je planning starten op de eerste dag van de blok, maar ook al vroeger als je je voorbereidingen eerder begint. Met de concrete examendata en je ruwe schatting van dagen ga je nu alvast je planning opvullen. Begin bij het aanduiden van je examendagen. Bouw ook een paar bufferdagen in die je uit de nood kunnen helpen als je ergens krap in tijd geraakte of eens een mindere dag had. Hoeveel dagen zijn er dan nog over om te verdelen? Voldoende? Aan de slag!

TIP 4: Concretiseer je leerdoelen om je tijd optimaal te gebruiken.

Nu je een ruwe planning hebt, voel je al een klein beetje gewicht van je schouders vallen, niet? Goed bezig! We wippen nu ook nog de rest van de stress overboord door ook een concreet doel voor ogen te houden per blokdag, bijvoorbeeld om vijf hoofdstukken afgewerkt te hebben. Zo weet je of je alles gedaan krijgt binnen je begrote studietijd. Studeer niet totdat je het perfect kent want dan ben je misschien nog jaren bezig en de blok- en examenperiode duurt hooguit een week of zes. Studeer door tot je het aantal pagina’s dat op je planning stond, hebt verslonden en doe voort, geen getreuzel. Tijd bijmaken kunnen we niet. Dat je niet alles tot in de puntjes kan herhalen of opzeggen is niet abnormaal. Je brein heeft wat tijd nodig om alles te verwerken (en dat gebeurt meestal ’s nachts als jij slaapt) en door verder te studeren valt alles op zijn plaats in het grotere geheel. Heb dus een beetje geduld met jezelf en je hersenen.

examenplanning-lichter

TIP 5: Goed gedaan! Nu een kleine beloning?

Omdat je zo goed hebt gestudeerd mag je jezelf belonen natuurlijk. Geen student die constant studeert houdt dat lang vol. Sport, cinema, tijdschriftje lezen, samen koken, blijf doen wat je graag doet. Geen tijd zeg je? Toch wel, plan het in, zo maak je tijd. Je zal zien dat je nadien nog zo goed kan verder studeren.

TIP 6: Dienst Studieadvies popt up in AGORA en 2Bergen – CBA om je ter plekke te helpen

Ben je druk-druk aan het blokken in 2Bergen – Campusbibliotheek Arenberg of in Leercentrum AGORA en heb je nood aan een babbel? Sinds deze blok- en examenperiode zijn we daar aanwezig om jou verder te helpen. Vragen over je studiemethode, je blokplanning, tips voor ontspanning, een luisterend oor voor je innerlijke kwesties, onze coaches zijn beschikbaar op enkele momenten en een afspraak maken hoeft niet. Meer weten wanneer je ons kan treffen? Neem een kijkje op onze website.

Met de blok- en examenplanning die helemaal afgestemd is op jouw noden, op jouw tempo, jouw leven en studies, heb je een bliksemafleider gecreëerd voor stress. Als je weet wat je wanneer zal doen en alles kreeg ‘zijn’ tijd, dan kan je enkel nog je best doen om uit je uurtjes blokken het maximum te halen. Go for it!

Wil je de tips voor een goede blok- en examenplanning nog eens uitgebreid nalezen? Dat kan via de website van de Dienst Studieadvies en in de map Succes@HogerOnderwijs, die je online kan bestellen. Wil je graag een van onze felbegeerde blok- en examenkalenders bemachtigen? Rep je dan naar de Bibliotheek Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Bibliotheek Rechtsgeleerdheid, Artes – Ladeuze, Leercentrum FEB Leuven, 2Bergen – Campusbibliotheek Arenberg of 2Bergen – Biomedische Bibliotheek en ga ermee aan de slag!

Heb jij zelf nog tips om een goede blokplanning te maken?
Laat ze dan achter als commentaar op deze blog!

10 comments

 1. En wat als je het bos door de bomen niet meer ziet alvorens je aan je planning begint en alles onhaalbaar lijkt?

  • Dag Jessica,

   Begin met het grote geheel in kleine stukjes te kappen: kijk eens vak per vak of je alle leerstof samen kan brengen en werk verder vak per vak om te bepalen hoeveel dagen je nodig hebt om iets te studeren, wanneer je het best kan inplannen en wat je per dag zal doen. Hoe meer je het grote geheel in deeltjes ziet, hoe overzichtelijker alles wordt.

   Veel succes!

 2. Mijn planning heb ik vorige week al gemaakt, maar wat voor mij het moeilijkste is, is ook effectief studeren en deze volgen, en genoeg druk voelen om die planning na te komen. Hoe ga je in de blok best om met uitstelgedrag?

  • Dag Rhune,
   Uitstelgedrag kan door verschillende zaken getriggerd worden. Misschien voorzie je te ruim tijd voor een bepaald vak en geraak je zo niet in gang? Misschien bepaal je te weinig concrete doelen?

   Zoals we in de blog vermeldden is het goed om per dag een duidelijk doel voor ogen te stellen: niet te weinig en niet te veel. Te weinig willen doen op een dag kan zorgen voor uitstelgedrag, te veel willen doen op een dag eveneens.
   Probeer zo goed als lukt in te schatten wat je op een dag kan verzetten. Voorzie ook voldoende kleine pauzes door de dag zodat je steeds met een min of meer frisse geest aan een stuk kan studeren. Te lang aan een stuk willen doorstuderen terwijl je geest al niet meer kan volgen zal er ook voor zorgen dat je te weinig rendement haalt en dus misschien gemakkelijker er de brui aan zou geven.

   Hang je planning zeker ook op een zichtbare plaats zodat je ermee geconfronteerd wordt. Zo kan je ook zien wat je zou moeten doen en waar je naartoe werkt.

   Veel succes!

 3. Ik studeer altijd aan de keukentafel of aan een bureau. Eerst alles van de tafel wegleggen wat er niet hoort te staan en liefst met mijn gezicht richting een muur voor zo min mogelijk afleiding! Voldoende licht is ook belangrijk vind ik, anders word ik dubbel zo snel vermoeid!

  • Spreek af met een vriend van je richting die dezelfde vakken opneemt en maak samen een planning. Dan wissel je van kot om te blokken, dit hielp enorm bij mij.

 4. De tijd is minder zorgwekkend dan de plek. Hoe vind je een rustige plek gedurende de bloktijd? Alles zal beet zijn en ’t kot heeft veel afleidingen. Wat zijn suggeties?

  • Dag Claire, in de eerste plaats zou je eens een lijstje kunnen maken van alle mogelijkheden die je nu hebt: waar kan je allemaal zitten om te studeren? Misschien is er geen enkele daarvan die standaard de ideale blokplek is, maar die je wel het potentieel heeft om een prima blokplek te worden. Je kan eens nadenken wat er aan je kot zou kunnen veranderd worden om er een betere studieplaats van te maken? Misschien kan je van je kamer thuis een goede blokplek maken? Misschien is een plek in de bibliotheek voor jou ideaal?
   Belangrijk is dat je er in alle rust kan studeren en mogelijke afleiders gereduceerd worden. Een briefje op je deur met “niet storen” helpt misschien al om ongenode bezoekers even af te wimpelen. Veel succes!


Reacties zijn gesloten.