6 tips om de blok te overleven

DOOR STEPHANIE VAN ACKER. Blok. Niet meteen de favoriete periode in het jaar van de student. Vele studenten leveren een soort uitputtingsslag die weken duurt. Toch hoeft het zo niet te zijn. We delen met veel plezier onze tips om goedgeluimd en vol energie de blok door te huppelen. Want ja, blok + goed humeur + energie, dat kan!”

Geschreven door Stephanie Van Acker van de Dienst StudieadviesOp Dienst Studieadvies begeleiden studiecoaches studenten bij het werken aan hun studievaardigheden.

Tip 1: plan, planner, planst: maak een plan!

Een goeie student kent de waarde van een planning en maakt er gretig gebruik van. Dus nu het december is, is het hét moment om je zaakjes op orde te krijgen –denk: kopies nemen van ontbrekende notities, handboeken lezen, onderlijnen, schematiseren, …- en vervolgens je te reppen naar je studieloopbaanbegeleider, bib of leercentrum om een blok- en examenplanner van Dienst Studieadvies. Meer tips over het opstellen van je blokplanning? Lees als de bliksem “Ga je examenstress te lijf met een goede planning” en laat dit je startpunt zijn voor een blok in goedhumeurmodus.

Lisa Kudrow Friends GIF - Find & Share on GIPHY

Tip 2: vier feest!

De tricky part van blok in december is de resem onvermijdelijke feestmomenten. Iedereen happy, kalkoen en kerststronk overal waar je komt, … niet meteen bevorderlijk voor jouw plan om geconcentreerd te studeren. Hoe meer je er aan denkt, hoe meer je erbij wil zijn. De oplossing: plan de feestdagen in en vier mee. Geen dagen na elkaar natuurlijk, maar een feestje -of 2- zal je batterijen opladen en daarna kan je vol energie (van alle lekkers en de positive vibes) aan de slag. Voel je de voldane glimlach al komen?

Saturday Night Live Christmas Rapping GIF by HULU - Find & Share on GIPHY

Tip 3: beloon jezelf!

Klinkt dit melig? Nee toch, want wie wil nu niet beloond worden voor hard werk? Heb je dagen gezwoegd op een cursus, dan kan je voor jezelf een beloning bedenken om je te motiveren om door te zetten. Film, taartje, een dinertje bij de Thai, avondje samen koken met vrienden, … alles wat jou een goed gevoel kan geven is een hit en maakt je klaar om met vernieuwde moed de volgende dag een nieuwe cursus open te slaan. Werkt belonen op korte termijn beter voor jou, waarom dan geen serie van Netflix halen en dagelijks een aflevering inplannen? Het ultieme plan om even echt van de wereld te zijn en niet meer aan je cursussen te denken. De verleiding is misschien groot om na één aflevering er een tweede en derde en… aan te breien, maar laat dan je planning je tot de orde roepen (en zet de autoplay af!). Er moet ook nog verder gestudeerd worden zodat je doel van de dag bereikt wordt. En weet ook dat als je afleveringen inplant, je een dag hebt waar je getrakteerd wordt op de ‘finale’ van je serie en maak daar een klein feestje van – denk: chips, drankje, … Klinkt goed!

Netflix Binge Watch GIF - Find & Share on GIPHY

Tip 4: weg met afleiders op je smartphone

Heb je het moeilijk om je te concentreren door je smartphone die daar ligt te blinken en stilletjes te roepen naar jou? Hoe drastisch het ook klinkt, misschien gooi je beter alle verleidelijke apps er even af. Geen gerinkel, gebleep, ge’ping’ meer te horen – rust… stilte… Een gelukzalig gevoel zo even unplugged te mogen zijn. Kan je niet zo radicaal je apps wissen? Er is ook een app om je van je gsm af te houden, de Forest: Stay Focused App. Je plant een zaadje, ziet een mooie boom groeien zolang je kan wegblijven van sociale media op je smartphone en weersta je de drang niet, dan kwijnt je boompje dat je net met veel geduld hebt laten groeien weg. Concentratie gegarandeerd.

Curb Your Enthusiasm GIF - Find & Share on GIPHY

Tip 5: start met sporten

Wat zou je er van denken om een frisse neus te halen, energie bij te tanken en je fit te voelen achter je bureau? Met een klein beetje sport kan je dat zo bereiken. Maar wanneer ga ik dat nog doen, hoor ik je zeggen? Wel, een toertje lopen hoeft geen uren van je kostbare tijd in beslag te nemen. Bovendien levert het je echt iets op want een fris hoofd kan beter blokken. Zoek dus je loopplunje uit en leg ze klaar op een zichtbare plaats, selecteer motiverende muziek op je smartphone en off you go! Elke dag een toertje zal ervoor zorgen dat je hersenen klaar zijn voor leerstof op te nemen en vast te houden, je lichaam wordt fitter en strakker en je voelt je wakkerder. Zeg nu zelf, dat klinkt als muziek in de oren. Nu over tot de praktijk (lees: anticiperen op ‘te koud, te nat, te weinig tijd, geen goesting’): roep alvast een vriend/in erbij en spreek af om er samen mee te starten.

Fitness Motivation GIF by Sport Decouverte - Find & Share on GIPHY

Tip 6: maak een plan voor na de examens

Niets leuker dan wegdromen naar een fijne tijd die in het verschiet ligt. Denk citytripje met vrienden, wellnessweekendje, zalig nietsdoen op een strand, dagje alles geven in een pretpark, … Heb je je blok- en examenplanning opgesteld, bedenk dan ook meteen je ultieme beloning in de lesvrije week. Hang er foto’s van op zodat je het fijne gevoel elke dag opnieuw kan oproepen. Dat geeft je vast en zeker een positief gevoel waar je weer even mee verder kan.

Bravo Tv Pool GIF - Find & Share on GIPHY

Blok, goed humeur, energie: check, check, check! Met een goeie planning waar tijd is voor een kerstfeest en oudejaarsavond vol vuurwerk, waar je een coole serie hebt ontdekt die je erdoor heeft gesleept, niet afgeleid werd door sociale media op je smartphone, jezelf getrakteerd hebt op een fitter lichaam én een plan hebt voor na de blok kan je niet anders dan trots zijn op jezelf. You did it!
Wel of toch bijna… now make it happen!

Heteiland GIF by vrt - Find & Share on GIPHY

Wil je de tips voor een goede blok- en examenplanning nog eens uitgebreid nalezen? Dat kan via de website van de Dienst Studieadvies en in de map Succes@HogerOnderwijs, die je online kan bestellen. Heb je zelf nog tips om een goede blokplanning te maken? Laat ze dan achter als commentaar op deze blog!


Eén reactie

  1. Pingback: Als student de blok doorkomen, hoe doe ik dit? – Sitetitel


Reacties zijn gesloten.